Zeitgeist #1 `69-`74
Door Tade | Vrijdag 18 oktober 2024 | Crisis
Welkom bij de nieuwe serie van de crisis, de Zeitgeist. Hierin gaan we op onderzoek uit om uit te vinden hoe de wereld is veranderd onder het bestaan van onze schone vereniging. Allereerst dus te beginnen met de eerste 5 jaar van haar bestaan, van '69 tot '74.
Hoe zag de wereld eruit?
Nou zo dus, deze foto is genomen in 1971 vanuit de capsule van Apollo 15, op de heenweg richting de maan. De periode voor het eerste lustrum van Isis is de enige periode in het Isis bestaan dat er mensen op de maan hebben gestaan.
Naast dat er mensen naar de maan gingen waren er nog meer notoire gebeurtenissen, zo kwam in '72 de godfather van Francis Copolla uit, waren er olympische spelen in Sapporo en was het ook in deze periode dat de ster voor het eerst een kleuren reclame maakte op TV.
Omdat bijna iedereen hier een technische opleiding doet zal ik de tijd nog even verder duiden met wat technologische ontwikkelingen van de tijd. Beginnend met het uitvinden van een code taal waar bijna alle productie code tegenwoordig ingeschreven, C werd bedacht in 72-73 als opvolger van, je raadt het niet, B.
Het leven bij Isis
Maar wat was nou het leven als lid van Isis in deze tijd? Er is in ieder geval geen video beeld uit deze tijd, wat ook niet gek is, de introductie van de digitale camera, die video goedkoop maakte was verder weg, dan het end van de tweede wereld oorlog. Zover wij weten. Daarnaast is er uit deze eerste jaren bijna geen geschreven tekst overgebleven. Toch weten we dat vanaf het begin van de jaren 70 er een waar Isishuis in Eindhoven stond, te Sint Rochusstraat 43.
Muziek
Onder je tijd bij Isis wilde je misschien ook wel eens radio luisteren, daarvoor had je de keuze uit normale zenders, maar ook piraten zenders. Zoals Veronica, dat al sinds het begin van de jaren 60 op een boot vanaf de noordzee radio uitzend en als enige radio station Pop uitzend. Tevens kan je vanaf '70 luisteren naar andere stations vanaf zee zoals radio Noordzee international. Hier wilde de directie van Veronica toch een stokje voor steken, concurrentie was natuurlijk niet goed voor de luisteraars. Daarom bedachten zij een plan, als er een manier was waarop zij het schip van de concurrent konden forceren om naar de haven te gaan, dan zou de zend apparatuur in beslag genomen worden. Met het doel in zicht werd er besloten om een bomaanslag te plegen bij het schip van de concurrentie. En zo geschiede, in 1971 werd een bomaanslag gepleegd op het schip van Radio Noordzee international, de Mebo II. (Helaas) het lukte niet om de Mebo II genoeg schade toe te brengen en haar terug naar de haven te forceren. Dus bleef de concurrentie actief.