Log in om uitglijders te lezen en in te sturen.
Fri 15 Nov
INTROKAMP
Sat 16 Nov
Braga Sprintcup
Tue 19 Nov
IIW #1
Sat 23 Nov
Beginners IUT SKITS
Wed 27 Nov
AK spelletjesavond/borrel
Laatste berichten
Koelbox
Log in om vet koels te geven en te bekijken.
Trainingsuren
Winter (oktober - maart)
Schaatsen:
Dinsdag 18:30-19:45 uur
Donderdag 18:30-19:45 uur

Zomer (maart - oktober)
Droogtraining:
Dinsdag 18:30-20:00 uur
Studentensportcentrum

Fietsen:
Donderdag 18:30-20:30 uur
Studentensportcentrum

Over Isis

De Club

Isis is de studenten schaatsvereniging van Eindhoven en is een gezellige club met bijna honderd leden.

We zijn er voor alle studenten die graag willen (leren) schaatsen. Complete beginners tot ver gevorderden kunnen bij Isis hun schaatstalenten verbeteren en onderhouden. Er zijn vier groepen, dus voor ieder niveau is er wel een passende groep.

Trainingen

Onze leden schaatsen een of twee maal per week, zolang de ijsbaan open is, van oktober tot en met maart. We schaatsen op de ijsbaan aan de Antoon Coolenlaan in het zuiden van Eindhoven.

...

De trainingen zijn twee keer per week 's avonds. Isis heeft professionele trainers die de schaatsbewegingen aan de leden leren. Verder is er ook de mogelijkheid te leren schaatsen slijpen. En natuurlijk is er ruimschoots de mogelijkheid om na de training onder het genot van een kop warme chocolademelk, of tijdens activiteiten de andere leden beter te leren kennen.

Naast de gewone trainingen gaan we jaarlijks een week op trainingskamp in het buitenland. Afgelopen jaren gingen we op hoogtestage in Collalbo, Inzell en Zakopane. Op zo'n kamp leer je in zeer korte tijd heel veel bij en is het is natuurlijk heel gezellig.

Wedstrijden

...

Door het jaar heen zijn er er verschillende zogenaamde studententoernooien op ijsbanen door het land. Hier kun je een keer proeven hoe het is om wedstrijden te schaatsen. Denk aan een 500 en 1000 meter. Veel studenten doen hier aan mee en deze wedstrijden zijn erg gezellig.

Nu zul je wel denken, om wedstrijden te rijden moet je vast heel goed zijn, maar dat is niet zo. Iedereen kan meedoen en het is zelfs goed om al snel aan wedstrijden mee te doen, want zo bouw je ervaring op.


De Schaatsen

...

Leden van Isis schaatsen op zogenaamde Noren. Deze schaatsen zijn in bijna iedere grotere sportzaak te koop, maar wil je het eerst eens een paar keer proberen, dan kun je gebruik maken van een paar leenschaatsen van Isis. Vraag het bestuur naar de mogelijkheden.

In de Zomer

In de zomer kunnen we helaas niet het ijs op, maar toch kun je nog bij Isis terecht. Elke dinsdag wordt er een droogtraining gegeven. Dit is een combinatie van hardlopen, conditietraining en schaatsoefeningen. Door deze oefeningen op het droge te doen kun je de beweging goed onder de knie krijgen en gaat het alleen maar beter op het ijs!

...

Ook is er elke donderdag de mogelijkheid te fietsen op de racefiets in samenwerking met de wielrenvereniging Squadra Veloce. Ook bij deze trainingen zijn er verschillende groepen, zodat iedereen, van beginner tot pro, mee kan doen.

Tijdens Hemelvaart is er een wielerkamp in de Ardennen. Veel studenten schaatsverenigingen zijn rond deze tijd in de Ardennen. Dit zorgt voor gezelligheid, maar ook voor wat rivaliteit, waardoor er nog harder de Belgische heuvels op geknald wordt.

Activiteiten

...

Natuurlijk is het niet alleen sport waar het om draait bij Isis, gezelligheid is minstens zo belangrijk. Behalve lol tijdens het sporten hebben we het hele jaar door tal van activiteiten.

Sportieve activiteiten zoals deelname aan de Batavierenrace en natuurlijk de puur gezellige activiteiten zoals een cocktail party, barbecue, walking dinner, filmavond, feesten, borrels en meer.

Kosten

Om lid te worden van Isis heb je een sportkaart nodig van het Studenten Sportcentrum. Daarnaast betaal je een kleine contributie.
De kosten voor een sportkaart zijn rond de €90,- en de contributie bij Isis bedraagt €39,50 per jaar.

Geschiedenis

De voet van Isis

Al heel lang gaat de vraag binnen Isis rond:'Wie of wat is Isis?' Een enkeling houdt het op 'een merknaam voor tekentafels', maar de meesten komen met 'een-of-andere godin uit Egypte'. Een Egyptische godin ja, maar waarvan? Ik heb vele gissingen gehoord: godin van de aarde, nee joh, van het water en het ijs natuurlijk. Ja, ja, vooral van het ijs in het oude Egypte. Een ander vertelt me dat ze de godin van de hemel was of misschien van de maan?

Omdat niemand het met zekerheid kon vertellen, ben ik maar naar de bieb gegaan. Maar echt duidelijk werd het me nog niet. Isis is namelijk niet echt een godin van iets. Er bestaat een kosmische mythologie waarin zich de goden van de zon, de lucht, het water en de aarde bevinden. Daarnaast is er de mythologie van het koningsschap. Daarin spelen Isis (troon van Egypte) en haar gemaal Osiris (koning van de onderwereld) een grote rol. Er zijn twee mythen over Isis die nogal eens genoemd worden in de boeken. In de ene heeft Isis een belangrijke bijrol, maar die vertel ik niet, want in de andere speelt Isis de hoofdrol. Vooral in dat verhaal komt haar schranderheid, vasthoudendheid en slinksheid, waar ze om bekend staat, naar voren. Want ze is slim en sluw, onze eigen Isis. Ze heeft haar welverdiende reputatie gekregen vanwege die eigenschappen, maar ook omdat ze zieken kon genezen met allerlei bezweringsformules. Die formules speelden een belangrijke rol in het leven van de oude Egyptenaren.

De mythe gaat ongeveer zo: Isis wil de oppergod Re zijn geheime naam ontfutselen. Wanneer zij die geheime naam zou weten, zouden zij en haar zoon Horus verheven worden tot hetzelfde niveau als Re. Re, als zonnegod, maakt elke dag een reis boven de aarde, zoals de zon dat ook doet. Maar hij is al oud en sukkelt zo nu en dan weleens in slaap. Op dat moment heeft Isis gewacht. Re valt in slaap met zijn mond open en kwijlt een beetje op de aarde. Meteen pakt Isis het kwijl en wat zand dat eromheen ligt, kneedt dat samen en met haar toverkracht maakt ze er een slang van. Ze laat de slang achter op de plek waar Re altijd even gaat rusten. En wat Isis wilde, gebeurt ook. Re gaat zitten op de plaats waar de slang zich bevindt en wordt gebeten. Hij voelt een pijn door zich heen gaan die de ergste van alle pijnen is en hij is erg bang. Hij heeft niet gezien waardoor hij gebeten is, maar hij weet zeker dat het geen schepsel is geweest dat hij zelf gemaakt heeft (Re is ook de schepper van het leven op aarde). Re vlucht naar de hemel en vraagt alle goden om hulp. Hij klaagt dat hij zo'n pijn nog nooit gevoeld heeft. Maar niemand kan hem helpen. Dan verschijnt Isis op het toneel. Ze toont enorm veel medeleven en de zonnegod krijgt weer hoop. Misschien kan Isis hem wel genezen. Natuurlijk kan ze dat, maar alleen in ruil voor zijn geheime naam. Re baalt daar een beetje van en hij begint een heleboel andere namen van hem te noemen. Isis, slim als ze is, heeft dat natuurlijk door en laat de pijn alleen maar erger worden. Uiteindelijk zwicht Re en vertelt haar zijn geheime naam. Isis geneest hem daarna meteen met een of andere formule.

En nu willen jullie natuurlijk heel graag die naam weten, maar die vertel ik niet. Want het is een geheime naam en die moet geheim blijven. Deze naam wordt ook in geen enkel geschrift vermeld. Nee, stel je voor, dat iedereen die naam zou weten, dan zouden we allemaal op hetzelfde niveau zitten als de zonnegod. Maar onze eigen Isis heeft die status wel bereikt en daar moeten we trots op zijn. Verschil moet er blijven!

Marjon Aerts, juni 1994

Contact
E.S.S.V. Isis
O.L. Vrouwestraat 1
5612 AW Eindhoven
bestuur@essvisis.nl

© 2019 E.S.S.V. Isis