Licentiehouders

Gewestelijke Wedstrijden

Gewestelijk wedstrijden zijn de wedstrijden georganiseerd door de KNSB in Eindhoven op zaterdag en zondag. Daarnaast zijn er de GAK's, gewestelijke afstandskampioenschappen en het GK, het gewestelijk kampioenschap over vier afstanden.


Om je in te schrijven voor gewestelijke wedstrijden ga je naar www.knsbzuid.nl.


Deelnemers van gewestelijke wedstrijden zorgen zelf voor het opzetten en opruimen van de baan. Op het publicatiebord wordt aangegeven wie wat moet doen. Je moet dus zorgen dat je minimaal 20 minuten voor de aanvang van de wedstrijden op de ijsbaan bent.


De uitslagen, deelnemers en inschrijflijsten kun je vinden op www.knsbzuid.nl.

Marathon

In tegenstelling tot bij het langebaanschaatsen rijdt je bij een marathon niet alleen en tegen de tijd, maar met meerdere mensen tegelijk en over een bepaalde afstand, bijvoorbeeld 50 of 100 ronden.


Marathonschaatsen kun je het beste vergelijken met wielerwedstrijden op de weg. Er gelden ongeveer dezelfde reglementen en ook zijn er verschillende leiderstruien. Landelijk is er oranje voor de leider van het algemene klassement, groen voor de leider van het sprintklassement en wit voor de beste jongere.


In de regio Zuid, waaronder Eindhoven, wordt er bij de heren in twee categoriën (C1 en C2) gereden, waarbij C2 de instapcategorie is. Voor dames is er één categorie. Wil je een keer een marathon proberen, kijk dan even op de kalender van KNSB Zuid. Inschrijven kan op diezelfde website.


Naast de wedstrijden op kunstijs worden er ook een aantal wedstrijden op natuurijs verreden. De bekendste is natuurlijk de Elfstedentocht. Bij gebrek aan natuurijs in Nederland wijken veel schaatsers ieder jaar een paar weken uit naar de Weissensee in Oostenrijk, waar iedere jaar de alternatieve Elfstedentocht (200 km.) en het NK marathon op natuurijs (100 km.) verreden worden.