Schaatsnieuws
Door Menno | Zondag 24 december 2023 | Crisis
Je zou het haast niet denken, maar de Crisisredactie is goed op de hoogte van de actualiteiten. Met ons diepgaande netwerk brengen we hier nieuws aan de man dat je nog niet eerder gelezen hebt.
Onze Westerburen in Tilburg hebben een Kerstcadeau gekregen. Vernieuwing en verduurzaming van de ijsbaan zijn daar door de gemeenteraad goedgekeurd. Dat betetekent dat Tilburg over twee jaar in het bezit is van de 4e volledig overdekte, klimaatgecontroleerde ijsbaan van Nederland - na Heerenveen, Leeuwarden en Enschede. Ondertussen wordt de enige baan van Limburg al onder handen genomen. Daar wordt de 400m met omliggende wielerbaan overkapt. Met de verbouwing van de ijsbaan in Geleen moet de vraag gesteld worden: Is de ijsbaan in Eindhoven, liggend in het centrum van high-tech ontwikkeling, over twee jaar de ijsbaan in regio Zuid met het langzaamste ijs, met de meest verouderde techniek? Die richting lijkt het wel op te gaan.
Overgaande op het nieuws van onze internationale redactie: er zal bij het komend congres van de Internationale Schaatsbond (ISU) gesproken worden - volgens mij zelfs gestemd worden - over het verplaatsen van de start (en dus ook finish) van de 3, 5 en 10 km. Schaatsers die deze afstanden wel eens verreden hebben, zal het niet ontgaan zijn dat de eerste bocht al verreden moet worden zodra het startschot klinkt. Het ISU-congres zal het dan ook hebben over het verplaatsen van de start van de 3 en 5km naar de start van de 1000m, en de start van de 10km naar de finish van de 1000m. Dan finishen deze afstanden dus allemaal bij de 1000m finish. Als wedstrijdrijder lijkt me dit een goed idee. Zo ben ik ooit zelf gevallen na 4 passen op de 3km. Als die bocht daar niet had gezeten, was dat absoluut helemaal anders gelopen - dat maak ik mezelf in ieder geval wijs.
Echter, wanneer ik het vanuit het perspectief van de jury en organisatie bekijk, lijkt het me geen goed voorstel. Alle banen in regio Zuid hebben geen plek voor de jury op de finish van de 1000m, waardoor de juryleden bij veel afstanden buiten zouden moeten staan. Als wedstrijdspeaker merk ik dat het erg prettig is voor het overzicht van het wedstrijdverloop als de dingen die de klokkers zien gebeuren, ook gedeeld kunnen worden met de speaker en elektronische tijdwaarnemer.
Allicht komt de ISU tot een tussenoplossing, waar (voor een tijd) reglementair is om vanaf zowel de oude, als de nieuwe startlocatie de afstanden te rijden. Dan kunnen de profs lekker hard schaatsen, en hebben wij in Eindhoven geen problemen met onze 40 jaar oude techniek.