...

Hoe hard en diep gaan we nou eigenlijk?

Door Menno | Donderdag 16 maart 2023 | Crisis

Lees deel 1 hier.

Isis wedstrijdanalyse – Deel 2

Alle wedstrijdtijden van Isisleden worden sinds 1993 vastgelegd in de database van de site. Hoe groot de database precies is, kan je vinden in het eerste deel [LINK]. In het eerste deel lag de focus vooral op wedstrijdparticipatie. In dit stuk worden de pijlen gericht op de topsnelheid van Isisianen door de winters heen. Het is wel duidelijk dat er nu hard wordt gereden: er worden volop medailles geoogst bij IUT’s, GK’s en NSK’s. Daarnaast zijn er in het afgelopen twee seizoenen 6 clubrecords aangescherpt. Mij valt het ook op dat er binnen de A-groep flink wat wedstrijden verreden worden. Hoe zien we dit alles terug in de data?

In dit stuk gebruiken we alle uitslagen tot en met 12 maart 2023. We beginnen met de meest gereden afstand uit het langebaanschaatsen, de 500m. Hieronder zie je het tijdenverloop van de snelste 10 mannelijke schaatsers per seizoen. Het winterseizoen 2022-2023 wordt aangegeven met 2022, 2021-2022 met 2021, etc. De verticale as is het puntenaantal zoals bij allroundtoernooien. Voor de 500m komt dat dus overeen met de eindtijd (in seconden).

NB: Figuren hebben niet allemaal dezelfde waarden op de verticale as.



Bij de heren is het goed te zien dat er in de seizoenen rond 2005 echt hard gereden werd. Zo is het duidelijk te zien dat het clubrecord 500m heren gereden is in 2007. We zullen zien dat ook op andere afstanden er rond die tijd hard werd gereden. Er reden maar liefst 6 heren onder de 40 seconden in 2006, wat aangeeft dat er een grote groep hard-trainende schaatsers rondreed in die tijd. Kijkend naar het huidig seizoen, mogen we meer dan tevreden zijn met de prestaties, [Nadruk] ook historisch gezien! Alleen in 2005 en 2006 werd er door de snelste mannen harder geschaatst.



Bij de dames zien we rechtsonderin de evenaring van het clubrecord door Emma. Dit seizoen wijken de top 3, 5 en 10 gemiddelden niet echt opvallend veel af van de voorgaande tijd. Wat mij wel opvalt is dat de spreiding van de snelste vijf tijden wel heel groot is, dit seizoen meer dan 10 punten/seconden. Oftewel, in tegenstelling tot bij de heren, is er bij de dames geen brede wedstrijdtop. Nou was het de heren in de A-groep al echt wel opgevallen dat er maar drie dames meereden, nu wordt dat op deze manier weer eens bekrachtigd. Dat er bij Isis minder dames dan heren wedstrijden rijden, is niet gek. Er zijn bij het schaatsen ook simpelweg meer mannelijke wedstrijdrijders (bron: mijn 10+ seizoenen wedstrijddeelname). Volgens mij geldt dit overigens voor zo goed als alle wedstrijdsporten, al is dit de beste bron die ik hier voor kan vinden.

Maar goed, terug naar schaatsen. Sinds dit seizoen wordt het clubkampioenschap voor de heren (A) verreden over de kleine vierkamp (500m, 1500m, 3000m, 5000m).



Het gat in de grafiek in 2020 komt door een gebrek aan wedstrijden wegens corona, het gat in 2015 komt door een gebrek aan rijders.

De lange afstanden zijn weer terug van weggeweest! In 2021 reden er weer voor het eerst sinds 2002 meer dan 10 mannen de kleine vierkamp. En hard ook nog. 3 man (net niet) onder de 170 punten en 10 man ruim onder de 190 punten!



Bij de dames mini-vierkamp (500m, 1000m, 1500m, 3000m), die verreden wordt voor het clubkampioenschap (dames A), zien we qua participatie haast het direct omgekeerde van de mannen. Dit jaar is er helaas zelfs geen volledig podium dat alle afstanden verreden heeft. Wel alle hulde naar Emma, die dit seizoen het een na beste seizoenspuntenaantal ooit neerzet, alleen geklopt door niemand minder dan Carien Kleibeuker in 1998.

Hierna een aantal figuren, gewoon omdat ik ze gemaakt heb en ik het zonde vind als niemand ze ziet. Zie wat volgt als de appendix met leuke, semi-informatieve plotjes, die net te veel ruimte kosten voor de kern van het stuk. Dus zonder verder commentaar de volgende figuren:



Let op, bij het uurrecord is een hoger rondenaantal juist beter.

De langste afstanden (5000m dames, 10000m heren) heb ik achterwege gelaten, die figuren zijn behoorlijk leeg. Mochten je die persé willen zien, laat het dan even weten. De 10000m is bij Isis slechts door twee dames gereden, door Sandra (3x) en Anke (1x).

Als je tot hier gekomen bent, kan je niet anders dan onderschrijven dat er inderdaad hard geschaatst wordt. Maar dat betekent niet dat het niet harder kan. Dus zakken met die kont, die kan dichter bij de grond!


PS: Benieuwd naar specifieke data in deze grafieken? Gebruik dan de ranglijstenpagina om erachter te komen wie welke stipje is. Het jaartal in de URL kan worden aangepast naar elk gewenst seizoen.

Meer stukjes van Menno!

Log in om reacties te zien en plaatsen.