...

Hoe heurt het eigenlijk? Sokken!

Door Stijn | Woensdag 10 maart 2021 | Crisis

Spring is in the air! Of je dat net zo als Jasper hierboven doet moet je zelf weten, maar met het aanbreken van de eerste lenteachtige dagen en het ingaan van de laatste schaatsweek ruilen we de schaatsen weer om voor de fiets. De eerste km’s zijn al gereden, maar hoe warmer het wordt hoe zichtbaarder ze zullen zijn. Ik heb het natuurlijk over je sokken! Om niet geheel onvoorbereid op pad te gaan is deze hoe heurt het eigenlijk essentieel.

Volgens Thijs Zonneveld zijn alle wielrenners sokkenfetisjisten. Hier kun je het mee eens of oneens zijn, maar zeker is wel dat het een belangrijk onderdeel is van de wieleroutfit. De sokkenfetisj kent zijn oorsprong uit het prof peloton waar met een volledig verzorgde kledingkit in de sponsorkleuren van de ploeg de sokken vaak nog het enige was waar de wielrenner zijn eigen signature aan kon hangen. Tegenwoordig liggen vaak deze zaken ook al vast in dure sponsorcontracten, maar de rage is nu overgeslagen naar het amateur peloton.

En niet geheel onterecht, amateur wielrenners doen er namelijk alles aan om zo snel mogelijk te gaan en de profs in hun gedachten te evenaren. Dit kan leiden tot verschillende taferelen die voor een deel besproken zijn in voorgaande hoe heurt het eigenlijk artikelen, ook sokken horen zeker in dit rijtje thuis. Sokken zorgen dan misschien niet voor een directe verhoging van de voorwaartse snelheid, maar het is te vergelijken met de kleur 'Ferrari rood'. Elke willekeurige auto die in deze kleur gespoten zal worden krijgt er direct een pk of 5 bij, bij het dragen van de juiste wielersokken bewerkstelligt men ongeveer het zelfde effect. Een schoolvoorbeeld uit een andere sport zijn de sokken die gedragen worden door renpaarden, het doet gelijk aan snelheid denken.

Uiteraard is niet elke sok een wielersok en hier zijn dan ook strikte voorwaarden aan verbonden. Met wellicht de belangrijkste voorwaarde de kleur. Wielersokken zijn wit, punt. Dit is een regel direct geciteerd uit de wielercode en daarom een feitelijke constatering. Andere kleuren dan wit zijn toegestaan, mits deze kleuren samen gaan met de kleuren van de fiets en/of rest van de kledij. Zwarte wielersokken zijn uit den boze.

Op de tweede plaats staat de lengte van de sok, ook hier zitten bijbehorende strikte voorwaarden aan. Een vuistregel die gehanteerd kan worden is dat de perfecte wielersok tussen de 10 en 15 cm lang is, afhankelijk van de beenlengte. Mensen die geen genoegen nemen met dit natte vinger werk kunnen een wat gedetailleerdere benadering toepassen. De sok moet tot plusminus 2 cm onder de kuitspier komen bij een kniehoek van exact 35 graden. Andere sok lengtes zijn simpelweg niet mogelijk en zullen aan de hand van de wielercode niet gepermitteerd worden. Langere sokken zijn voor skiërs, voetballers of steunkous dragende oma's, kortere sokken zoals enkel sokken zijn voor tennis spelende bakfiets moeders, hier willen wij uiteraard niet mee geassocieerd worden.

Uiteraard is men vrij te dragen waar hij of zij zich het prettigst bij voelt. Een uitzondering op bovenstaande voorwaarden zijn natuurlijk de Isis sokken, die mogen ten alle tijden gedragen worden. Maar mocht je op zoek zijn naar manieren om sneller te gaan zonder extra training, dan zijn dit een paar gouden tips om in acht te nemen.

Meer stukjes van Stijn!

Log in om reacties te zien en plaatsen.