Log in
Log in om uitglijders te lezen en in te sturen.
Maandag 20 dec
Kerstdiner
Zaterdag 8 jan
NSK Marathon (Amsterdam) - A.S.S.W.S.V. SKITS
Zaterdag 15 jan
NSK Sprint (Enschede) - D.S.V. de Skeuvel
Dinsdag 18 jan
IIW #3
Zaterdag 22 jan
Nationale marathon in Eindhoven
Laatste berichten
Log in om vet koels te geven en te bekijken.
Trainingsuren
Winter (oktober - maart)
Schaatsen:
Dinsdag 18:30-19:45 uur
Donderdag 18:30-19:45 uur

Zomer (maart - oktober)
Droogtraining:
Dinsdag 18:30-20:00 uur
Studentensportcentrum

Fietsen:
Donderdag 18:30-20:30 uur
Studentensportcentrum
...

Nederlanders komen tekort op de eerste World Cup

Door Colin | Maandag 15 november 2021 | Crisis

Afgelopen weekend was de eerste World Cup van het seizoen in Tomaszów Mazowiecki, Polen. Geen onbekend terrein voor een selecte groep Isisianen. Van de zomer zijn 18 heren en dames vertrokken naar Polen om het ijs in deze moderne en gekleurde ijshal te berijden. Hier en daar werden er toen al tips gegeven aan de ijsmeesters hoe zij de ijsvloer er nog beter bij konden leggen om te zorgen voor snelle tijden tijdens de wedstrijd aan het einde van de trainingsweek. Het Russische team, dat op dat moment ook daar aanwezig was, was erg blij met de verbeterende eigenschappen van de ijsvloer.

Een aantal maanden later staan er meer grote namen aan de start van een wedstrijd dan op de vroege ochtend van 20 juli tijdens de Isis trainingskamp eindwedstrijd. De Rus Pavel Kulizhnikov kon op het moment nog niet laten zien waartoe hij in staat is. Met zijn 35,53 meer dan een seconde langzamer dan de snelste tijd van de dag. Een onwennig groot gat voor de wereldrecordhouder op de 500 meter. Helemaal bovenaan stond Tingyu Gao met 34,26. Nog mooier dan de eindtijd was dat Gao met 9,32 de snelste opening ooit noteerde. Voor de hardcore fan geen verrassing, omdat deze snelle Chinees eerder dit seizoen al de derde tijd ooit reed (33,83) op een hooglandbaan in China.
Gao was een van de vele afwezigen bij het afgelopen schaatsseizoen in de Thialf corona bubbel. De bubbel waar het één groot medaille festijn was voor de Nederlanders. De Aziaten waren niet de enige afwezigen. De Amerikaanse Erin Jackson bleef vorig seizoen ook thuis, maar liet met haar twee winnende 500 meters haar aanwezigheid gelden. Een seizoen geen internationale wedstrijden rijden blijkt een weg naar goud. Toch waren er ook weer een paar oude bekenden op de top treden. Nils van der Poel presenteerde weer een schitterende 5 kilometer met zijn aparte stijl van rijden. Brittany Bowe kon op de 1000 meter de Japanners op zes tienden afstand houden, maar moest op de 1500 meter 0,6 seconden toegeven op Miho Takagi.

Een klein verontrustend feit is dat er nog geen Nederlandse naam is genoemd in de bovenstaande alinea’s. Deden de Nederlanders eigenlijk wel mee? De meeste Thialf beesten konden geen deuk in een warm pakje boter rijden. Met een hoop tegenvallende resultaten lijkt er tot nu toe een Nederlandse deceptie gaande richting de Olympische spelen. In de interviews aan de NOS werd verklaard dat er inzet genoeg was. Toch voelde “het alsof ik in een moeras aan het rennen was” aldus onze 1500 meter maestro en wereldkampioen Thomas Krol na een beschamende 16e plek.

De enige topper die nog steeds uitermate presteert is onze Andijkse Weeeest-Friese (met dank aan Frank😆) marathonster Irene Schouten. Zij reed op de 3 kilometer met een oogstrelende 4.04,00 de concurrentie op meer dan een seconde. Daarnaast reed ze op de massastart iedereen weer op een paar meter. De mannen konden in de laatste 2 races een beetje eer herstellen. Een clean sweep (goud, zilver en brons) op de 1000 meter en even later grepen Marcel Bosker, Sven Kramer en Patrick Roest op de ploegenachtervolging over acht ronden het goud.
Een eigen conclusie kan worden getrokken aan de hand van deze wereldbeker. Naar mijn inzicht waren we onbewust toch even vergeten dat er nog meer goede schaatsers waren op de wereld. En dat onze Nederlandse toppers een verminderd aanpassingsvermogen hebben aan het ijs waar ze op rijden, door het zo constant goed zijn van het ijs in Thialf. Resulterend in het missen van het juiste punt van afzet met als gevolg de langzamere tijden op de eerste wedstrijd dagen.

Het trainingskamp in Polen herbeleven? Lees dan de terugblik of blader nog is door de fotoalbums:
Terugblik zomerijs Tomaszów
De schaatsfoto's
De andere leuke kiekjes


Meer stukjes van Colin!

Log in om reacties te zien en plaatsen.

Contact
E.S.S.V. Isis
O.L. Vrouwestraat 1
5612 AW Eindhoven
bestuur@essvisis.nl

© 2021 E.S.S.V. Isis