...

Isis Techniekanalyse

Door Colin | Dinsdag 27 februari 2024 | Crisis

Een Isisiaan die de afgelopen jaren is meegegaan op een schaatskamp heeft het al meegemaakt, maar het is misschien nog bij het menig Isis publiek bekend. De avond van de techniekanalyse. Met in de hoofdrol de slachtoffers van de enkel naar enkel mentaliteit.

Zover ik weet en na checken met vaste trainingskamp ganger en deels eeuwig student Rutger Snoek, is er een techniek analyse avond geïntroduceerd bij het zomerijs trainingskamp in Tomaszow, Polen. Rutger vertelde dat er wel is filmpjes werden terug gekeken, maar niet zo obsessief met alle aanwezigen in een grote kamer.

Het eerste jaar zomerijs in Tomaszow was geregeld omdat er door corona geen winterkamp kon plaatsvinden. We waren gehuisvest in de kegelaccomadatie (alternatieve versie van bowlen) tegenover de ijsbaan. Boven was er een kleine net niet helemaal lekker geventileerde gezamenlijke ruimte met tv. Op het ijs werd beeldmateriaal van iedereen verzameld. Eenmaal overgeplaatst naar de laptop en aangesloten op de tv werd er bij iedereen gekeken naar de techniek en opzoek gegaan naar mogelijkheden om sneller en efficiënter te rijden. De trainingen na deze avond had iedereen dus punten om op te letten tijdens het rijden. Extra hulp om tijdens het trainings/gezelligheidskamp veel vooruitgang te maken.

Rik Hoekstra die zijn visie op de techniek van de voorafgespeelde schaatsvideo deelt met de groep

Na het succes van het jaar ervoor werd er tijdens het tweede Polen zomerijskamp op rij, een avond de tijd genomen voor het analyseren van de techniek. Dit jaar zaten we niet meer in de kegelbaan accommodatie, omdat daar vluchtelingen waren ondergebracht. Op een aantal minuten rijden van de ijsbaan hadden we ons tentenkamp opgeslagen op een kleine bescheiden camping. Zonder dat we een eigen gemeenschappelijke ruimte hadden moesten we opzoek naar een alternatief voor onze beoogde techniek analyse avond. Op de camping, was bij de receptie, een eet/drink gelegenheid. Neerkomend op een soort binnen bar/terrasje met, je raadt het al, een tv. Op deze tv stond de plaatselijke nieuws en sportzender op. Wij gingen dus met goede moed naar de receptie toe om te vragen of wij de tv konden gebruiken voor een avond waarop we onze eigen video’s zouden gaan afspelen. We waren in dat geval erg blij met de dame achter de receptie die wel Engels kon en het kon vertalen naar het Pools voor de camping eigenaar.

De eigenaar vond het goed, dus konden we rond 20u terecht. De mensen die nog rustig aan het natafelen waren, werden verwonderd door het aanstormend Isis peloton dat gedegen, maar snel het binnen terras ombouwde naar een heuse bioscoopsetting met alle vrije stoelen gericht naar de hoog in de hoek opgehangen tv. De laptop werd bovenop een stoel gezet, zodat de HDMI-kabel, die toch wel een beetje aan de korte kant was, kon worden aangesloten. De camping gasten keken af en toe toch een beetje verwonderd naar het schouwspel van afspelende video’s met daarna mensen die de beweging en eventuele aanpassingen nog voor deden voor de groep. Ook hier uiteindelijk een geslaagde avond.

Het kamp in Collalbo datzelfde schaatsseizoen was makkelijker te organiseren qua analyse. Met meerdere appartementen tot onze beschikking gingen we in de kamer zitten met de grootste tv. De tv die dat kamp ook al was gebruikt om de Wii aan te sluiten en veelvuldig Mario kart te spelen. De inzichten die we daar tegen kwamen konden we ook veelvuldig proberen toe te passen met twee ijstrainingen per dag.

De Collalbo set-up, opnieuw onder leiding van Menno Mudde

Het winterkamp van 2023/2024 in Chemnitz, konden we ons pareltje van de techniek analyse delen met Lacustrus (studentenschaatsvereniging uit Nijmegen). Het kamp dat samen met Lacustrus was georganiseerd en daarmee ook een opkomst had van een ruime 40 personen, zorgde ervoor dat we de analyse zelfs verdeelde over twee avonden. Dit keer een nog betere setup, met een beamer die de beelden groot op de muur projecteerde en naast de rijders ook twee aanwezige trainers die mee keken en aanwijzingen konden geven over de techniek.

Wat mij betreft een routine die we aan mogen houden. De techniek analyse avond van Isis tijdens de schaatskampen. Samen sneller en efficiënter rijden.

Meer stukjes van Colin!

Log in om reacties te zien en plaatsen.