Help, ik sta ingeschreven!

Door Ilse | Maandag 29 januari 2024 | Crisis

Dit stukje schrijf ik voor alle dames bij Isis. De dames zijn over het algemeen in de minderheid in Eindhoven. Ook bijna alle crisisstukjes zijn geschreven door mannen en daar moet een keer verandering in komen. Dus bij deze een stukje geschreven door een vrouw. Ik wil dit stukje voornamelijk toewijden aan het wedstrijdrijden. Er rijden zoveel mannen een wedstrijd en ik denk dat het wel herkenbaar is voor de vrouwen dat er weer een man tegen hen zegt dat ze gewoon wedstrijd moeten rijden. Er hebben op dit moment echter maar 5 dames een wedstrijdlicentie tegenover 13 mannen. Dit moet veranderen!

Ik schrijf dit stukje terwijl ik in bed zit, te twijfelen of ik me ga uitschrijven voor het GK allround dag 2. Ik ben moe en ik heb geen zin. Tenslotte moet ik nog veel leren voor mijn tentamen komende woensdag. Maar laten we even terug naar het begin gaan: het moment dat er een groepje jongens om mij heen vertellen dat de coolste wedstrijd van het jaar eraan komt: Het GK allround in Eindhoven. Dat is een gewestelijk kampioenschap waar de dames op de zaterdagavond een 500m en 1500m rijden en op de zondagavond een 1000m en een 3km. Volgens alle mannen van Isis wordt dit het moment in het jaar om te pieken.

Ik ga vrolijk mee in deze hype op dit wedstrijdweekend en schrijf mij in. Ik zie tot mijn teleurstelling dat ik de enige ben bij de dames neosenioren. Bij de dames senioren zie ik ook geen studenten staan. Ik moet dus een wedstrijd gaan rijden met oudere dames die niet weten hoe het SP-klassement of de clubkampioenschappen van Isis ervoor staan. Oftewel, geen boeiende gesprekken in de kleedkamer helaas. Er staan gelukkig wel wat mannen van Isis ingeschreven. Nu zou je kunnen zeggen dat het aantal inschrijvingen tegenvalt, omdat er ook een NSK sprint is in Groningen. Maar ook daar doen niet veel Isisdames mee: alleen Anne Schermer en Annabel Rodewijk - trots op jullie! Ik probeer het van de positieve kant te bekijken: ik win sowieso het podium bij de dames neosenioren. Ik hoef alleen het allround toernooi uit te rijden zonder DQ en dan kan ik mezelf heel het jaar gewestelijk kampioen noemen.

Hoewel de medaille niet zoveel betekenis heeft, omdat ik geen competitie heb, voelt het toch wel als een beloning als ik het toernooi uitrijd. Dus ik ga de week voor het GK er met volle moed in. Dit is echter de eerste tentamenweek. Elke dag zoveel mogelijk informatie in je kop stampen totdat je helemaal gaar bent. Dat is vreselijke wedstrijdvoorbereiding, kan ik je wel vertellen. Dan komt er ook nog bij dat ik deze week een aantal dagen goed ziek ben geweest. Shit, dit worden geen snelle tijden. Heeft het nog wel zin om te rijden, of zal ik het weekend gewoon gaan leren voor mijn tentamen? Ik ga geen PR’s rijden, want ik ben net ziek geweest, waarom zou ik nog meedoen? Het wordt waarschijnlijk niet eens gezellig in de kleedkamer zonder leeftijdsgenoten. Om het nog erger te maken was ik deze week ook nog eens ongesteld. Ik zal niet zoals Jutta Leerdam medelijden opwekken (Leerdam na unieke zege open over menstruatieklachten: 'Je wordt onzeker'), maar ik wil wel even kwijt dat je je dan echt niet sterk voelt. Alle omstandigheden voor het GK allround zijn dus suboptimaal. En nu?

Met het oog op de medaille die ik kan ophalen, besluit ik me toch niet uit te schrijven. Het wordt vast wel leuk en mijn tijden kunnen ook gewoon meevallen. Misschien zelfs PR? Zaterdag vraag ik nog een aantal keer aan mijn vriend of ik me mag uitschrijven, want ik heb echt geen zin en heb slecht geslapen. Nee zegt Tade. Dus ik raap me toch maar bij elkaar en probeer me op te peppen. Op naar het GK! Eerste afstand: 500m. Mijn doel was om weer onder de 50 seconden te rijden, maar gaat dat lukken als je net ziek bent geweest? Helaas niet, 51:38. Niet heel slecht, maar niet wat ik wilde helaas. Hierna heb ik even mijn doelen bijgesteld, blijkbaar zijn mijn benen nog niet hersteld van een week ziek zijn. Hoewel je altijd het beste uit jezelf wilt halen, moet je ook lief zijn voor jezelf en haalbare doelen stellen. Dus met een opgeheven hoofd startte ik de 1500m en finishte ik maar 2 seconden bij mijn PR vandaan. Zeker niet slecht! Misschien is wedstrijdrijden toch niet zo stom. Hierna kon ik nog even de mannen aanmoedigen die op de zaterdag een 3km moesten rijden. Even wat leedvermaak van die zure gezichtjes en trillende beentjes na de finish. Dus ik ga zeer tevreden naar huis! Blij dat ik gereden heb!

Maarja, dan word je op de zondagochtend wakker en bedenk je dat je de dubbele afstand van gister moet gaan rijden. Shit. Spierpijn in mijn benen van gister, wat nu? Een 3km duurt zo lang en daar heb ik echt geen zin in. Ik vertel Tade nog een aantal keer dat ik me wil uitschrijven. Na mij even te hebben uitgelachen zegt hij dat ik me niet mag uitschrijven. Ik ga maar gewoon even in bed zitten, hopelijk krijg ik straks meer energie. Terwijl ik dit stukje schrijf krijg ik weer steeds meer moed om vanavond op het ijs te knallen. Het is ook oke als ik geen PR’s rijd. Gewoon lekker rijden. Iets wat mij altijd helpt om de wedstrijd te rijden is mezelf verwennen na de wedstrijd. Dus ik heb mezelf voorgenomen: ik hoef alleen maar een 1000m en een 3km te rijden en dan mag ik heel veel snacks eten.

Met dit stukje wil ik duidelijk maken dat ik ook echt niet altijd zin heb om wedstrijd te rijden, maar ik ben altijd zo blij als ik het gedaan heb. Misschien verwacht ik soms teveel van mezelf, maar ik kan niet van de ene op de andere dag een wereldrecord rijden en moet gewoon blij zijn als ik lekker heb gereden. Dus ik roep alle meiden van Isis op, laat me niet alleen bij de wedstrijden. We laten de mannen zien dat vrouwen ook goed kunnen rijden! Een leuke wedstrijd om mee te beginnen is het NSK marathon. Als je bang bent dat het teveel rondes voor je zijn, dan laat je je gewoon een rondje lappen. Als je bang bent dat iedereen naar je kijkt, dat valt reuze mee: je rijdt in een peloton. Als je een beloning nodig hebt voor na de wedstrijd: we zijn van plan om daarna met een groepje daar te gaan stappen en te slapen op een scouting. Ultieme gezelligheid dus! Ik haal ook wel graag een kapsalon met je als je lekker eten nodig hebt als stimulans!

Dus laten we met zoveel mogelijk meiden naar het NSK marathon gaan en elkaar supporten! We can do this!Ilse op het GK Allround Podium

Meer stukjes van Ilse!

Log in om reacties te zien en plaatsen.