...

Dit wordt mijn seizoen

Door Lars | Woensdag 18 oktober 2023 | Crisis

Dit wordt mijn seizoen!


Een schaatsseizoen kent eigenlijk geen pauzes. De voorbereiding begint al aan het einde van het vorige seizoen. Ik schets de volgende situatie: De laatste Schaatshuys borrel van het seizoen. Ik raak met iemand aan de praat over het afgelopen seizoen. De persoon stelt vervolgens de vraag: "En, hoe is jou seizoen gegaan?" Ik neem een slok bier om even na te denken hoe ik deze vraag ga beantwoorden. Aan de hand van meerdere verdraaide feiten, leg ik uit waarom ik ook dit jaar niet mijn doelen heb bereikt. Ik doe een uitspraak waar ik direct al spijt van krijg: "Ik ga echt veel trainen deze zomer en volgend jaar wordt mijn seizoen!"

De eerste rit

Dan komen die eerste weken in maart en april. Ik moet eigenlijk gaan beginnen met trainen maar ik heb eigenlijk niet zoveel zin. De ene dag regent het, de andere dag heb ik het te druk met studeren. Toch weet ik mezelf er toe te zetten. Ik veeg het stof van de fiets en stap op. Het eerste rondje, die hoeft niet heel lang te zijn toch? Na een ritje van 40 km denk ik: "Het begin is er, dit wordt mijn seizoen!"

De nodige motivatie

Nadat ik weer een paar weken niks benoemenswaardigs heb gedaan, mee ben geweest met de Batavierenrace en me "gefocust" heb op mijn studie, zie ik de eersten berichten over wielerkamp voorbij komen. Ik ga naar de forms, schrijf me direct in en weet dat ik dit kamp nodig heb. In één weekend meerdere lange ritten rijden werkt altijd motiverend. Tijdens het kamp merk ik dat ik nog wel een beetje achterloop, maar het gaat beter dan verwacht. Ik voelt dat de kracht er nog zit en als ik vanaf nu regelmatig blijft fietsen weet ik dat het goed moet komen: "Dit wordt mijn seizoen!"

Inspiratie halen uit de Tour

2 Maanden later zit ik op de bank de Tour de France te kijken en ga ik even na hoeveel ik nou gefietst en getraind heb tot dusver. De teller staat op een matige 1000 km aan fietsritjes. De droogtrainingen en enkele skeelerrit van de afgelopen maanden komen daar wel bij, maar tevreden kan ik mezelf niet noemen. De helft van het zomerseizoen zit er al weer op en de vakantie begint al bijna. De vakantie, dat is het, dan heb ik tijd. Iedere week minimaal 3 ritten maken zodat ik bijwerk wat ik de afgelopen maanden heb laten liggen. Er zullen wat weken wegvallen door de geplande vakanties maar ook dan kan je actief blijven. Gewoon hardloopschoenen meenemen en een leuke route maken op vakantie kan geen kwaad. Vol zelfvertrouwen spring ik op van de bank, doe mijn fietskleren aan en ga rijden. Ik rij een mooi rondje en ben nog precies op tijd terug om te zien wie de massa sprint wint. Terwijl Jasper Philipsen juigend over de streep komt en ik tevreden mijn rit analyseer, komt het weer in mijn hoofd op: "Dit wordt mijn seizoen."

Realisatie

Een maand voor het begin van het schaatsseizoen gaat het speculeren beginnen. Wie pakt de SP dit jaar? Wie gaat er voor de stoempersbokaal? Ik realiseer mij op dit moment, dat al mijn plannen en doelen die ik aan het eind van het vorige seizoen gesteld heb, niet gerealiseert zijn. Niet genoeg gefietst, niet genoeg hardgelopen en wel weer veels te veel lege blikken in mijn handen gehad. Ik ben in een gesprek bezig over het komende schaatsseizoen en de persoon waarmee ik aan het praten ben, vertelt over alle persoonlijke doelen die hij/zij gesteld heeft voor het komende schaatsseizoen. Beiden reflecteren wij even terug op het afgelopen jaar en hoe dingen niet gelopen zijn zoals wij wilden dat het liep. Het gesprek zal net zoals de afgelopen 3 jaar eindigen in dezelfde conclusie: "Ik weet dat ik geen goed zomerseizoen heb gedraaid, maar ik heb een goed gevoel voor komend seizoen. Dit zou wel eens het jaar kunnen zijn. Dit wordt mijn seizoen!"

Planning

Een goed seizoen begint met een goede planning. Neem het aan van iemand met ervaring, als je vooraf denkt: "Ik zie wel welke wedstrijden ik rijd", gaan dat er meestal niet veel zijn. Een voorbeeld van dit fenomeen: Ik heb als doel gesteld dit seizoen om veel marathons te rijden. Na een kleine blik op de wedstrijdkalender van de KNSB en mijn agenda, kom ik erachter dat de eerste marathon die ik kan rijden, door werk, introkamp of andere wedstrijden, pas op 2 december is....

Optimisme

Een slechte planning of een slechte voorbereiding werken niet in mijn voordeel, dat geef ik toe. De eerste helft van het seizoen gaat misschien tegenvallen, ik moet sowieso even op gang komen. Ik kan echter veel rechtzetten richting het einde van het seizoen. Een paar goede trainingen, een mooi trainingskamp en dan een paar wedstrijden rijden. Het seizoen is pas net begonnen dus alles is nog mogelijk! Ik weet het zeker: Dit wordt mijn seizoen!

Een verhaal gebaseerd op gebeurtenissen uit de afgelopen 5 jaar

Meer stukjes van Lars!

Log in om reacties te zien en plaatsen.