...

Een professionele kleurplaat

Door Stijn | Vrijdag 28 oktober 2022 | Crisis

Dit weekend zal het weer losbarsten, de eerste grote schaatswedstrijd waar de Nederlandse top zich weer aan elkaar kan gaan meten. Dit weekend wordt er bepaald wie er deze winter mogen afreizen naar de World Cups in het Nederlandse tenue. Echter is er nogal wat veranderd vergeleken met vorig jaar. Met het lezen van dit Crisis stukje begin jij helemaal voorbereid aan het komende wedstrijdseizoen en voorkom je dat je buiten de lijntjes kleurt.

Ik heb het natuurlijk over de wisseling van de wacht die na het einde van vorig seizoen heeft plaatsgevonden. Een korte blik op het huidige professionele schaatspeloton is tegenwoordig niet meer genoeg om snel een goed beeld te krijgen. Als een kleurenblinde in de ballenbak blijf je gedesillusioneerd achter op de bank, niet bewust wie er nou eigenlijk gewonnen heeft. Groen is niet meer groen, zwart is onzichtbaar en blauw is opeens geel.

We vatten het even samen. De belangrijkste verandering is toch wel dat Roest niet meer in zijn vertrouwde Jumbo geel schaatst, maar een fris groen jasje van Reggenborgh op de kop heeft getikt. Hij heeft zijn brother in allround crime Marcel Bosker meegenomen, waarmee het van oorsprong overwegende sprintteam van Reggenborgh meer de breedte in gaat. Bij de concurrent valt de de aankoop van Jorrit Bergsma en Jutta Leerdam op.

Het blijft niet bij overstappen, ook zijn we wat oude strijders kwijt. Ireen Wüst en Sven Kramer hebben hun imposante carriere achter zich gelaten, waarna twee gapende gaten zijn ontstaan. Sven heeft echter een nieuwe hobby gevonden in het marathonschaatsen. Vorig jaar heeft Sven al wat geproeft aan het marathonschaatsen als training voor de Olympische Spelen, maar nu hij niet meer meedoet bij de profs mag hij niet meer meerijden in het A peloton. Dus start hij nu af en toe bij de beloftedivisie, waar hij vorige week in Amsterdam al zijn eerste wedstrijd reed. Daarmee heeft Bavo er toch wel een degelijke concurent bij.

Het vertrek van oude gezichten betekent dat er weer plek is voor nieuwe aanwas. Rintje Ritsma is sinds kort de nieuwe bondscoach, de vervanger van Jan Coopmans. Na de tegenvallende prestaties en aparte keuzes in teamsamenstellingen in het afgelopen seizoen, werd er geroepen om nieuw leiderschap. Het is aan Ritsma om rijders van verschillende ploegen structureel samen te laten trainen. Alleen dan kunnen de rijders in wedstrijden optimaal samen rijden. Hopelijk kan hij op die manier de teamprestaties van Nederland net zo in de lift zetten als dat met zijn gezicht gelukt is...

Meer stukjes van Stijn!

Log in om reacties te zien en plaatsen.