...

Een duik door de millennia

Door Menno | Zaterdag 15 januari 2022 | Crisis

De belangrijkste ontwikkeling van de afgelopen 50 jaar is onbetwistbaar de enorme digitalisering. Ook bij Isis heeft het digitaal medium het vertrouwd papier bijna helemaal verdrongen. Al in ’95 konden Isisianen trots verkondigen dat zij beschikten over een heuse website. Hoe de site er toen uit zag, durf ik niet te zeggen. Sindsdien is er in ieder geval veel veranderd.

De vroegste versie van de site waarvan de BaCo nog de broncode heeft, dateert uit 2004. In de hoogtijdagen van het MSN-tijdperk werd de Talking Page van de site druk bezocht. Een backup van die site wordt momenteel nog in de lucht gehouden, en is hier te bekijken.

Die oude site uit 2004 is tevens een van de eerste plekken waar het huidige Isislogo te zien is. In 2003-2004 is het logo, bestaand uit een schaatser, fietser en “essv ISIS”, in gebruik genomen.Sedertdien is alleen de kleurstelling van het embleem veranderd. Bij ingebruikname werd nog een lichtblauw-roodbruin palet gebruikt, terwijl wit-blauw nu een stuk gangbaarder is geworden. Ook op de (schaats)kleding wordt nu wit-blauw gebruikt.

Met bijna twintig jaar trouwe dienst mag het huidige logo wel als tijdloos worden omschreven. Maar voordat het jaar 2004 voorbij kwam, bestond Isis natuurlijk ook al. Hoe zag de vereniging er toen uit? Reed iedereen in een wollen trui op het ijs of ook toen al in een strak pakkie? Had Isis toen een huisstijl? Was er uberhaubt een gangbaar verenigingslogo?


Met deze vragen in mijn hoofd begon ik afgelopen tentamenperiode uitgebreid te soggen – het staat nog niet in de Van Dale, maar jullie weten wat ik bedoel. Dat was mogelijk doordat Isis een uitgebreid archief heeft. Allereerst gaan de foto’s op de Isisserver terug tot ongeveer 2004, met hier een daar een spontaan album uit ’01, ’02 of ’03. Verder is er een papieren archief dat alle papieren Crisissen van ’85 tot heden bevat. In dat archief liggen ook nog foto’s, negatieven en zelfs dia’s(!) te verstoffen. Tot slot circuleren er nog wat oude vlaggen, kledingstukken en overige prullaria rond tussen de (oud-)leden.

Het digitale archief was voor mij het meest toegankelijk, dus mijn zoektocht begon daar. Daar had ik al redelijk snel wat afbeeldingen te pakken van het vorige logo. Zoals hieronder te zien is, was de oude vlag paars!

Een foto van het bestuur met vereniginsvlag op een ALV in 2003.

Het vorige logo bestaat uit een schaatser, fietser en hardloper. De doorgewinterde schaatsfans zullen opmerken dat de schaatser gedost is in het Aegonpak dat de kernploeg (de nationale selectie) toentertijd droeg. Ik heb het logo zelf nog niet echt op veel andere plekken kunnen vinden. Ook niet heel gek natuurlijk, want waarom zou je daar een foto van maken? Iedereen kent het toch? Wel heb ik een mooie koerspet gevonden, waar het logo iets duidelijker te zien is.

Een zeer snelle koerspet.

Merk wel op dat de schaatser hier een ander pak aan heeft. Ook aan het begin van de zeros zijn er een aantal foto’s van Isisianen in paarse salopettes. Zo ook deze van een Nieuwjaarsduik. RonoSport staat groot gedrukt op de dijen. Met Hugo en Tade heb ik hiervan nog een foto gevonden in het papieren archief. Die foto kwam uit (ongeveer) ’96, dus het paarse pak is zeker een 5 à 8 jaar een item geweest.

Wat ook wel leuk is om te noemen: Iris Ibis de Isisvogel Frederik is al een tijdje onze mascotte. Ergens aan het begin van dit millennium was er kleine beer die overal mee naartoe ging, zo ook mee naar Inzell in ’01.


Trotse Isisianen tonen de mascotte op de baan in Inzell (2001).

Nu weer terugkerend naar het verenigingslogo, komt de vraag: Vanaf wanneer werd dat logo dan gebruikt? Nou, het logo bestond al in ’97. Het is namelijk te zien in een crisis uit dat jaar. Of het daarvoor gebruikt werd, is niet zeker.

Wel valt het op dat tussen alle oude paperassen er aan het begin van de jaren negentig een ander logo gangbaar lijkt te zijn. In ieder geval van ’87 tot ’94 werd een retestrak eenlijnig “ISIS” gebruikt als beeldmerk.

Bovenaan de promotiebrief van de almanak voor het 5e lustrum prijkt een retestrak Isislogo.

– Lees voor de grap ook eens de inhoud van de brief.

Met een beetje verbeelding zie ik er ook twee voeten of schaatsen in het logo. Was dit design haar tijd ver vooruit? Ik weet het niet. Maar vanaf halverwege de jaren negentig verdween het logo volledig uit beeld. Of men gewoon een iets duidelijker schaatslogo wilde of dat er meer aan de hand was, blijft voor nu in het duister.

Wanneer we nog verder de tijdlijn teruglopen, wordt het steeds lastiger om iets te vinden: Het concept “Crisis” is in ’85 opgezet, waardoor deze uitstekende bron komt te vervallen. Verder had Isis het grootste deel van de seventies ook minder dan twintig leden, wat de documentatie vast niet ten goede heeft gedaan. Tot slot brandde in ’78 de ijsbaan volledig af. Of dat laatste weet heeft gedaan met de verenigingsdocumenten, weet ik niet.

Ondanks het zwarte gat van de jaren '70, hebben we wel nog een oud wapenschild en vlag. Het oudste embleem dat mij bekend is, is de gele vlag.

Volgens ‘de overlevering’ dateert dit uit de vroege verenigingsjaren. Opvallend is wel dat er de naam Isis op staat. Dat betekent dat het niet van bij de oprichting kan zijn. De almanak omschrijft namelijk dat de naam “Isis” pas in ’71 is gekozen. Het lijkt mij dus wel waarschijnlijk dat het wapenschild dus ook uit dat jaartal stamt. Maar dat is gewoon giswerk.

Door gebrek aan andere vlaggen ging de gele vlag mee naar de Braga sprintcup deze winter.

Met dit overzicht is het grotendeels duidelijk hoe het verenigingslogo er heeft uitgezien. Toch zijn er nog een aantal gaten in het verhaal die opgevuld zouden kunnen worden. Zo weet ik nu nog steeds niet hoe men er nou echt bijliep rond de ijsbaan. Ook ben ik nog op zoek naar de eerste vijf lustrumthema's, met eventuele almanakken.

Het papieren archief is nog zeker niet uitgeput, dus allicht volgen er nog meer stukken over dit onderwerp. Maar dat zal dan wel moeten wachten tot na de komende tentamenweek, wanneer ik weer uitgebreid kan soggen.


PS: Ik heb foto’s gemaakt van de kleding die Isis in haar bezit heeft, en heb die foto’s in een album geplaatst dat je hier kan bekijken. Ik denk dat eigenlijk alle kleding m.u.v. het ondergoed uit de jaren negentig komt.

Meer stukjes van Menno!

Log in om reacties te zien en plaatsen.