...

OKT: spanning tijdens de feestdagen

Door Colin | Vrijdag 31 december 2021 | Crisis

Crisis OKT Afgelopen zondagmiddag begon het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT). De schaatswedstrijd waar de Nederlandse toppers moeten presteren. Terwijl de rest van Nederland zich rustig aan het voorbereiden was op een Kerst weekend, liep bij zo’n 60 atleten de spanning op tot een hoogte punt. Het toernooi waarbij hun olympische droom waarheid kon worden.

Maar hoe crue is het eigenlijk dat de meeste mensen een stapje terug kunnen doen tijdens de feestdagen maar onze schaatsers juist dan hun beste beentje voor moeten zetten. Alles kan de voorbereiding naar de perfecte race verstoren. Niet even een Kerstdiner met je familie. Stel je voor dat je op minimale marge de olympische spelen mist. Gebeurd genoeg, dit OKT Merel Conijn als voorbeeld. Zij reed 0,01 langzamer dan Carlijn Achtereekte op de 3 kilometer. Desalniettemin een goede prestatie voor haar.

Dat het OKT in de kerstvakantie wordt verreden heeft natuurlijk ook voordelen. Alle mensen die vakantie hebben kunnen rustig genieten van een spannend schaatstoernooi. Meer kijkend publiek betekent meer sponsor uiting, dus meer reden om als sponsor in de schaatssport te stappen. Sponsoren zijn er nooit genoeg. Daarnaast wordt bij meer kinderen het schaatszaadje geplant. Toekomstige leden van schaatsverenigingen die het al zwaar genoeg hebben om hun ledenaantal groot genoeg te houden om te kunnen blijven bestaan. En heel misschien zelfs wel onze nieuwe schaatsheld.

Zullen we nu dan even kijken wie er zich hebben kunnen weerhouden van alle chocolade kruidnoten die in de aanbieding waren toen sinterklaas voorbij was. Daarnaast ook het uitgebreide Kerstdiner met familie hebben uitgesteld tot 31 december. Thomas Krol, Kai Verbij, Patrick Roest en Jorrit Bergsma waren als vanouds goed. Kjeld Nuis pakte wel een eerste plaats op de 1500 meter op de laatste dag (donderdag de 30ste) van het OKT. Echter was de 1000 meter van de dag ervoor niet goed genoeg. Ik kan alleen maar denken, heeft dat biefstukje van eerste en tweede Kerstdag tot woensdag nodig gehad om te verteren.

Het jonkie Merijn Scheperkamp (21 jaar) en de veteraan Hein Otterspeer (33 jaar) hielden zich, na mijn analyse, nagenoeg zeker aan hun dieet. Beide mannen wachten nog de beslissing van de KNSB af over de aanwijsplekken, die nog roet in het eten kunnen gooien voor hun deelname aan de Olympische Spelen. Als je de race van Merijn nog niet gezien hebt zou ik die zeker terugkijken. Een genot voor het oog hoe Scheperkamp rondrijdt. Wat mij betreft naast Thomas Krol een van de technisch mooiste schaatsers van het moment. (Wie passen er nog meer in het rijtje?)

Over techniek gesproken, hebben jullie gezien hoe de volgcamera in de bocht werkt, das toch mooi. Een op afstand bestuurd wagentje met een unit van een camera erop racet mee met de schaatsers de bocht door. (Hoe snel zal dat ding gaan?)

Dan de vrouwen, waar iedereen in de matrix eigenlijk zeker is van de Olympische spelen. Veel schaatssters met dubbele afstanden en onze superieure Noord-Hollandse (toch Frank 😜) Irene Schouten met een grote kans op 3 gouden medailles in Beijing op de massastart en 3 en 5 kilometer. Toch knap om de 3 plekken die bovenaan de matrix staan allemaal zelf te bezetten. Ook leuk dat waarschijnlijk de zusjes de Jong beide mee mogen doen. Wel jammer dat we niet een kans hebben dat ze samen op het podium staan zoals de gebroeders Mulder in Sochi. Voor de rest gaan we waarschijnlijk nog Ireen Wüst, Femke Kok, Jutta Leerdam, Sanne in ’t Hof, Marijke Groenewoud en Carlijn Achtereekte in actie zien op de olympische spelen.

Ik kan je wel vertellen, ik kijk ernaar uit. Zet hem in je agenda, olym pische spelen 2022 Beijing 4 t/m 20 februari. Daarnaast ook het jaarlijkse, op onmenselijke datum geplaatste, NK marathon op 1 januari vanaf 16:00.
Wat vinden jullie van de dagen waarop toernooien als het OKT worden gehouden?

Dan rest mij nog iedereen een fijne jaarwisseling te wensen en tot in 2022!

Meer stukjes van Colin!

Log in om reacties te zien en plaatsen.