Log in
Log in om uitglijders te lezen en in te sturen.
Zaterdag 23 okt
Regio-Marathon 2
Zondag 24 okt
Trainingswedstrijd 1
Zondag 31 okt
Trainingswedstrijd 2
Zaterdag 13 nov
First Races (Nijmegen) - N.S.S.S.V. Lacustris
Vrijdag 19 nov
Introkamp
Laatste berichten
Log in om vet koels te geven en te bekijken.
Trainingsuren
Winter (oktober - maart)
Schaatsen:
Dinsdag 18:30-19:45 uur
Donderdag 18:30-19:45 uur

Zomer (maart - oktober)
Droogtraining:
Dinsdag 18:30-20:00 uur
Studentensportcentrum

Fietsen:
Donderdag 18:30-20:30 uur
Studentensportcentrum
...

Ultieme Schaatskoorts

Door Stijn | Maandag 15 februari 2021 | Crisis

Het is zaterdag 6 februari. Een historische sneeuwstorm, onder aanvoering van storm Darcy, bedekt Nederland onder een dik pak sneeuw. Onder het gedwarrel van de eerste vlokken die ons land bestrijken begint menig schaatser al instinctief en onrustig om zich heen te kijken. Op het nieuws, aan talkshow tafels en in groepsapps wordt hevig gespeculeerd over de komende weersverwachtingen, de voorspellingen liegen er niet om! Een hoge drukgebied boven delen van Siberië en Scandinavië moet voor een aanvoer van koude lucht zorgen wat de temperatuur in ons land doet dalen. Strenge tot zeer strenge vorst is de verwachting!

De kou kwam, de nachten waren helder en het werd stervens koud in Nederland. Al watertandend en met de schaatsen in de aanslag kunnen we dan maar aan 1 ding denken.. Natuurijs! En dat kwam er, in grote hoeveelheden. Het lijkt alsof door Corona de ijshonger nog groter is dan normaal. Mensen willen er op uit, eindelijk weer eens goed nieuws in een aaneenschakeling van misère en ellende. Ondanks de vele waarschuwingen waagden afgelopen donderdag de eerste ongeduldige schaatsers zich al op de Karpedonkse plas en op vennetjes rondom Eindhoven. Een schaatser is een kuddedier en dat bewijst het winterse weer nog maar eens; ‘Als zij erop kunnen moet ik er ook op kunnen!’. Een liefhebber die het natuurijs kan ruiken is niet te houden, vrijdag vulden de plassen en waters zich daarom met enthousiaste en louter vrolijke schaatsers, zeilers, surfers en sleeërs. Nostalgisch werd er terug gekeken naar voorgaande vorstperiodes, maar het belangrijkste, er werd volop geschaatst en genoten!

Dik, zwart en maagdelijk ijs onder een strakblauwe hemel met een stralend winters zonnetje, beter dan dit wordt het niet! Het waren werkelijk jaloers makende beelden om je vingers bij af te likken. Van Eindhoven tot de Veluwe en van Fryslân tot Twente, overal werd fanatiek van dit buitenkansje gebruik gemaakt door vele Isisianen. Het prachtige weer in combinatie met de vrieskou voelde als een cadeautje waar we allemaal op zaten te wachten. Het vormde een grote pleister op het missen van een trainingskamp en of wintersport. ‘Hier doe je het allemaal voor’, ‘Mooier dan dit wordt het niet’ en ‘Wat een prachtige ijsvloer’. Een greep uit de vele oneliners die ik op het natuurijs voorbij heb horen komen.

Hoe onterecht ook, helaas geen NK op natuurijs, dat is de handtekening die Corona nog op deze week achterlaat. Voor het NK zullen we dus nog even geduld moeten hebben, maar ik denk dat we met afgelopen week goed wat reserves hebben opgebouwd om de tijd tot de volgende vorstperiode goed door te komen!

Het heeft wat magisch, het is niet echt te beschrijven voor iemand die het niet heeft ervaren. Een schaatser die het natuurijs weer mag betreden is als een hond die na lang binnen zitten weer uitgelaten wordt. Het is schaatsen in haar puurste vorm, waarbij techniek en snelheid er even niet toe doen en het genieten van de sport weer op plaats 1, 2 en 3 komt te staan. Een krachtige afzet tegen het bevroren meer, de koude bries tegen je gezicht, het geluid van krakend en barstend ijs wat wegschiet onder de ijzers, het uitzicht over het uitgestrekte water en het rust moment bij het bijhalen van de schaats, dat moment waarbij de wereld even stil lijkt te staan.

Hieronder een greep uit de vele plaatjes die door alle Isisianen gedeeld zijn om nog eens terug te kijken op de fantastische week.

Dana op de Karpedonkse plas

Rachelle op het meeuwven

Ella, Stijn, Krijn en Rachelle bij Paaltje Nul op het Kanaal

Indy op het Wijchense Ven

Bjorn viert carnaval op het natuurijs!

Bavo en Emma op het spiegelgladde Veluwemeer

Stijn op het Enschedese Rutbeek

Meer stukjes van Stijn!

Log in om reacties te zien en plaatsen.

Contact
E.S.S.V. Isis
O.L. Vrouwestraat 1
5612 AW Eindhoven
bestuur@essvisis.nl

© 2021 E.S.S.V. Isis