Log in
Log in om uitglijders te lezen en in te sturen.
Dinsdag 28 sep
Introtraining
Dinsdag 19 okt
Eerste training borrel
Vrijdag 19 nov
Introkamp
Dinsdag 23 nov
IIW #1
Zondag 28 nov
Massastart toernooi
Laatste berichten
Log in om vet koels te geven en te bekijken.
Trainingsuren
Winter (oktober - maart)
Schaatsen:
Dinsdag 18:30-19:45 uur
Donderdag 18:30-19:45 uur

Zomer (maart - oktober)
Droogtraining:
Dinsdag 18:30-20:00 uur
Studentensportcentrum

Fietsen:
Donderdag 18:30-20:30 uur
Studentensportcentrum
...

De essentie van het stoempen

Door Stijn | Vrijdag 27 november 2020 | Crisis

Stoempen is een term die zijn oorsprong kent in het wielerjargon. Het is in principe de tegenhanger van de typische klimmer, de magere ventjes met benen als dunne luciferhoutjes die zich in de koffiemolenmodus naar boven begeven. De stoemper doet het anders. Hij heeft maar 1 stand en 1 verzet, namelijk ‘aan’ en ‘buitenblad’. Zwoegend, beukend, zwetend en enkel met de meet voor ogen stoempt de stoemper de bovenste laag van het asfalt eraf, kijkend tussen het snot voor z’n ogen door of er nog een tandje bij kan.

De term heeft inmiddels zijn introductie gemaakt in het schaatsjargon, uiteraard zonder af te doen aan de onderliggende betekenis. Stoempen is ook wel bekend als het harken of strijden op het ijs. In het schaatsen onderscheidt de stoemper zich door de zichtbare afwezigheid van enige techniek, maar stoempen is ironisch gezien wel een stijl die is te beheersen. Als een slagschip beweegt het bovenlichaam van de stoemper heen en weer. Stampend met de immense bovenbenen en in de afwezigheid van enige knie en/of enkelhoeken wordt de monsterlijke kracht door de brug van de schaats naar het ijs geleid. Knarsend en krakend zorgt de indrukwekkende afzet tegen het ijs volgens de 2e wet van Newton voor een versnelling van de stoemper. De stoemper is in beweging en is niet meer te stoppen.

Dat er in het professionele langebaan schaatsen geen stoempers bestaan is een illusie. Stoempers hebben hun weg gevochten naar de top van het schaatsen, maar moeten wel hun meerdere erkennen in de kortere afstanden. Het duurt gewoon even voordat een stoemper op gang is, een echte diesel. Afgelopen weekend maakten nog 2 ras stoempers, de gebroeders de Vries, debuut op het Daikin NK Allround. Ook Douwe de Vries, voorheen houder van het wereld uurrecord is een stoemper in zijn puurste vorm. Dit werd bevestigd door voormalig TVM ploeggenoot Jan ‘net te dicht bij het Blok’ huizen, die vertelde dat Douwe de Vries binnen de ploeg ook wel bekend stond als Douwe ‘Harke’ de Vries. Waar Harke uiteraard op de manier van schaatsen van Douwe slaat.

Een schaatser die met een voor jouw ogen niet te evenaren techniek een valbeweging maakt en de bocht in duikt is het mooiste wat er is, daar is redelijke consensus over in de schaatswereld. Echter evenaart, en misschien zelfs overstijgt, de stoemper deze stijl door de mentaliteit die achter het gestoemp schuil gaat. De stoemper gaat, is vastberaden en rijdt puur op karakter, de stoemper geeft werkelijk alles.

Meer stukjes van Stijn!

Log in om reacties te zien en plaatsen.

Contact
E.S.S.V. Isis
O.L. Vrouwestraat 1
5612 AW Eindhoven
bestuur@essvisis.nl

© 2021 E.S.S.V. Isis