Log in
Log in om uitglijders te lezen en in te sturen.
Mon 20 Apr
Pubquiz met Kahoot!
Wed 29 Apr
AK online filmavond!
Laatste berichten
Koelbox
Log in om vet koels te geven en te bekijken.
Trainingsuren
Winter (oktober - maart)
Schaatsen:
Dinsdag 18:30-19:45 uur
Donderdag 18:30-19:45 uur

Zomer (maart - oktober)
Droogtraining:
Dinsdag 18:30-20:00 uur
Studentensportcentrum

Fietsen:
Donderdag 18:30-20:30 uur
Studentensportcentrum
...

De uitlaatklep: "Vuurwerk"

Geplaatst Tue 31 Dec door Katja

Wat een heerlijke nieuwe rubriek in de Crisis! Perfecte aanvulling op de tweemaal jaarlijkse avond waarin we mogen zeuren. Alhoewel ik op de afgelopen alv flink zat te zeiken, zijn er eigenlijk maar twee dingen waar ik een godgruwelijke hekel aan heb. De eerste is de incapabelheid van mensen die hun fiets wel tussen het rek zetten maar er niet in (echt hoe moeilijk is het?!) waardoor je niet meer fatsoenlijk bij je hangslot kan komen, je panty scheurt of je niet meer tussen de rekken door kan lopen (waarom zijn de rekken bij Vertigo gedraaid?). De tweede is er gelukkig eentje waar ik maar een weekje per jaar last van heb: onze vuurwerk ‘traditie’. Vandaar ook dat ik nu in de pen klim om mijn frustraties weg te schrijven.

Als kind was ik al niet zo’n fan van vuurwerk van dichtbij, hoogstens een paar sterretjes. Maar vanaf het balkon van mijn grootouders konden we wel het spektakel van de halve provincie Utrecht overzien. Hartstikke gaaf, maar door m’n astma kon ik daarna een week niet ademhalen. Begrijp mij dan ook niet verkeerd wanneer ik zeg dat ik een hekel heb aan vuurwerk: van een afstandje een professionele show aanschouwen is hartstikke leuk! Mijn haat komt dan ook vooral voort uit een incident toen ik veertien was en er een paar jongens een cobra 6 (of zoiets) in m’n fietstassen gooiden. Heel grappig.. Nu tien jaar later krimp ik gelukkig niet meer samen bij elke knal die ik hoor, maar om met oud-en-nieuw onder de eettafel kruipen lijkt mij eigenlijk nog steeds wel een prima locatie, maar ik houd me in.

De media berichten al weken over de toenemende steun voor een algeheel verbod (yes!). En ook de feiten liegen er niet om; 10-15 miljoen euro materiele schade, afgelopen tien jaar 15 000 mensen door vuurwerk naar het ziekenhuis (42% was omstander), gemiddeld één dode per jaar, 10 000 incidenten op jaarwisselingsnacht waarvan 1/3 vuurwerk-gerelateerd (wederkerig hoog risico evenement), 700 000 mensen met een longziekte krijgen gezondheidsproblemen, 3 miljoen kilo afval, mensen met PTSS die opgevangen moeten worden in psychiatrische instellingen, zware metalen in de lucht en in de grond/water en in Duitsland (waar er veel minder wordt afgestoken) draagt het voor 4% bij aan de jaarlijkse uitstoot van fijnstof: moet je eens denken hoeveel dat in Nederland dan is!

Nee, een mooiere gewoonte voor bij oud-en-nieuw vind ik zelf oliebollen bakken en je helemaal vol eten met die gekke ronde dingen tot je het gevoel hebt dat je rollend over de ijsbaan heen kan :)

Fijne jaarwisseling allemaal! Lees hier meer stukjes van Katja!


Log in om reacties te zien en plaatsen.

Contact
E.S.S.V. Isis
O.L. Vrouwestraat 1
5612 AW Eindhoven
bestuur@essvisis.nl

© 2020 E.S.S.V. Isis