Log in
Log in om uitglijders te lezen en in te sturen.
Super Prestige
Klassement
Laatste berichten
Koelbox
Log in om vet koels te geven en te bekijken.
Trainingsuren
Winter (oktober - maart)
Schaatsen:
Dinsdag 18:30-19:45 uur
Donderdag 18:30-19:45 uur

Zomer (maart - oktober)
Droogtraining:
Dinsdag 18:30-20:00 uur
Studentensportcentrum

Fietsen:
Donderdag 18:30-20:30 uur
Studentensportcentrum
...

Schaatsen is… zorgen voor de juiste ronding

Crisis

Geplaatst Fri 22 Nov door Anke

Nu zijn er natuurlijke verschillende betekenissen bij een ronding. In de Lustrum Crisis hebben jullie kunnen lezen hoe je de bilspieren op de juiste manier traint en fit houdt. Deze keer hebben we het dus niet over die mooie lichaamscontouren, maar gaan we dieper in op het materiaal waarmee we onszelf voortbewegen op de ijsbaan. De juiste ronding in je ijzer is namelijk erg bepalend over hoe we onszelf voortbewegen op het ijs. Zelf vind ik het ook altijd moeilijk uit te leggen en te controleren, daarom heb ik mijn eigen materiaalman (mijn vader) gevraagd of die het kort kan verwoorden. Als je hier niet tot beschikt heb je geluk want Isis heeft een materiaal commissie (en oudere leden) die je perfect kan vertellen hoe de status is van je schaatsen!

Een schaatsronding

Een schaatsronding is een deel van een cirkel met een diameter variërend tussen circa 18 en 25 meter voor langebaanschaatsen. Voor natuurijs geldt meestal een vlakkere ronding. Voor wedstrijden op sprintafstanden wordt vaak een kleinere ronding gebruikt dan op lange afstanden. Maar dat verschilt ook per persoon.


Log in om afbeelding te bekijken

De ronding is nodig om te kunnen sturen op het ijs. Zonder ronding wil de schaats alleen maar precies rechtdoor. Door de wrijving van het gewicht van de schaatser tussen ijzer en ijs ontdooit het bovenste stukje van het ijs onder de schaats. Daardoor ga je glijden. Bij temperaturen ver onder nul schaats je stroever omdat het ontdooien van het ijs onder het ijzer minder snel gebeurt. Bij hoge temperaturen juist wat meer en zwaardere personen hebben dan meer last van zogenaamd zacht ijs dan de lichtgewichten.

Het is zaak de ronding in je schaats te houden, daarom moet altijd het gehele schaatsijzer worden geslepen. Toch gebeurt het vaak dat het middelste van het schaatsijzer wat vaker geslepen wordt dan het voorste en achterste stuk. Als je de schaats op een vlakke ondergrond plaatst. Moet het middelste gedeelte contact maken en de uiteindes een beetje omhoog staan. Het is goed om de ronding gedurende het seizoen te blijven controleren en het indien nodig opnieuw te laten ronden. Hiervoor is een speciaal rondingsmachine. Nadat iemand zijn schaatsen heeft laten ronden is het wel noodzakelijk om de schaatsen weer even goed te slijpen. [Martien Weerts]

En nu?

Nu vraag je je vast af hoe je dit controleert en hoe ingewikkeld het allemaal is. Gelukkig zijn er verschillende meters en linialen om de ronding van je schaats te controleren. Daarnaast beschikt Isis over een eigen rondingmachine waarbij je voor 5 euro je schaatsen door iemand van de materiaalcommissie kunt laten ronden. De materiaalcommissie, trainers en mede Isisianen staan open voor vragen over het ijzer, de ronding of het slijpen, zodat ook jij kan zorgen voor de juiste ronding.
Geschreven door: Anke Weerts

Lees hier meer stukjes van Anke!


Log in om reacties te zien en plaatsen.

Contact
E.S.S.V. Isis
O.L. Vrouwestraat 1
5612 AW Eindhoven
bestuur@essvisis.nl

© 2020 E.S.S.V. Isis