Bakken met David

Door David | Maandag 15 april 2019 | Crisis

Flapjacks!

De meeste wielrenners zullen er al wel eens van hebben gehoord; Flapjacks. Vierkante bakstenen bestaand uit haver, met de smaak en dichtheid van een daadwerkelijke baksteen. Heel handig tijdens lange duurritten om een hongerklop tegen te gaan door de 500 kcal die het bevat, of om tijdens een koers naar het hoofd van een rivaal te gooien, gegarandeerd resultaat dus! Ikzelf heb wel eens een testpakket gekocht, maar kwam er al snel achter dat ze toch net te droog en massief waren voor waar ik ze voor nodig had, een fijne snelle snack tijdens lange dagen in het zadel.

Het concept daarentegen vind ik wel prachtig, aangezien haver puur krachtvoer is. Helaas is sportvoeding kant en klaar kopen vrij duur en kwamen de mueslirepen me wel een beetje de neus uit. Daarom ben ik begonnen met het maken van mijn eigen flapjacks! Zwaar, voedzaam, smeuïg en vooral belangrijk, goed voor de niet zo gevulde studentenportemonnee! Na een aantal mindere ladingen heb ik nu de perfecte samenstelling gevonden, en wil die graag met jullie delen!

De ingrediënten:

  • 185 gram halvarine
  • 185 gram honing
  • 300 gram fijne havervlokken
  • óf 30 gram vanille eiwitpoeder (voor de smaak, en de gainz)
  • óf vanille extract
  • kaneel

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Warm de halvarine op in een pannetje op het laagste vuurtje wat je hebt, en laat het smelten. Als het helemaal is gesmolten gooi je de honing erbij, en blijf je roeren tot het een egaal bruine substantie is. Nu haal je het pannetje van het vuur, en mieter je je kaneel en vanille smaak naar keuze bij. Gewoon een beetje, niet te veel en niet te weinig. Als je dit vervolgens tot een egaal sapje hebt geroerd voeg je de haver toe, beetje bij beetje. Als echte wielrenners en schaatsers hebben we natuurlijk geen armspieren, en is het dus niet te doen om al die haver in 1 keer door de vloeistof te roeren. Nadat elke havervlok bedekt is met wat saus, is het tijd om het mengsel in een ovenschaal te gooien. Zorg dat je alles goed aanstampt met een lepel als het er in zit, dit zorgt er voor dat het geen brokkelig geheel wordt als alles klaar is. Vervolgens zet je het in de voorverwarmde oven, en laat je het ongeveer een kwartiertje staan, totdat de bovenkant mooi goudbruin is. Daarna laat je het afkoelen en laat je het een nachtje in de koelkast staan. De volgende ochtend snij je het in stukken (broodmes is aangeraden, is een pittig karwei), en als alles goed is gegaan heb je nu een prachtig, niet te droge, flapjack te pakken!

Ikzelf snij ze altijd in 8 stukken, en dan zijn dit de voedingswaarden:
303 kcal
39 gram koolhydraten (waarvan 18 gram suiker)
12 gram vet (waarvan 1 gram verzadigd (= de slechte soort) vet)
7 gram gainzz

Fun fact: de kosten zijn ongeveer 35 cent per reep. Voor de variatie kan je er zelf nog wat krentjes, gesneden dadels of nootjes bij doen. Een beetje van jezelf, en een beetje van David!

Dus, de volgende keer dat je net wat teveel hebt gegeven met tegenwind langs het kanaal, en je voelt het bloed in je benen langzaam in lood veranderen en het snot voor je ogen plakken, pak dan een heerlijke zelfgemaakte flapjack en je kan weer kilometers fluitend door!

Meer stukjes van David!

Log in om reacties te zien en plaatsen.