...

Recepten Walking Dinner

Door Mannes | Dinsdag 17 mei 2016 | Crisis

[b]Voorgerecht[/b] Dik gesneden carpaccio (door Frits en Tim) [u]http://www.essvisis.nl/fotoalbums/2000nieuweledenfotos/WhatsApp-Image-201604251-s.jpg[/u] Met de taak een voorgerecht voor enkel en alleen maar mannen te hoeven voorbereiden kwam een kleine verwachting volkomen uit. De mannen bleken Paul en Jasper te zijn, en die houden wel van een goed stuk vlees! En bier! En mannenpraat! Reden genoeg dus om dat in onze kookkunsten mee te nemen: De carpaccio was gesneden van kogelbiefstuk. Carpaccio hoort flinterdun gesneden te zijn, maar bij iets dikkere plakjes proef je de lekkere smaak van het malse rauwe vlees beter. Huh wat, dik gesneden = lekkerder = dus beter? Prima! Valt wel iets mee te regelen. Eerst langs de slager, door naar de Appie en doorweekt bij Frits thuis aangekomen (ja het was onstuimig weer) kon internet geraadpleegd worden. Stap 1, stap 2, stap 3, .. oh dit gaat wel goedkomen. Na de pittig maar lekkere saus en de dik gesneden carpaccio geflambeerd te hebben (jawel, in de fik zetten met alcohol omdat Frits iets met vuur wilde, en veel alcohol) kon er met de speciale bieren op het eerste gerecht worden geproost: Biefstuk / dik gesneden carpaccio. Benodigdheden: - Dikke biefstukken; - Olijfolie (bakboter is blijkbaar not done); - Drank met hoog alcohol percentage om te flamberen; - Aansteker om de alcohol te laten branden; - Een laskap om je wenkbrauwen te behouden; - Beste steak saus die je vinden kan; - Speciaal bier. [b]Hoofdgerechten[/b] Lasagna alla Inge en Anke (Lasagna met gemende groente en 1 kilo kaas) [u]http://www.essvisis.nl/fotoalbums/2000nieuweledenfotos/WhatsApp-Image-201604253-s.jpg[/u] Ingrediënten voor 6 personen zeker!! - 1 pakje lasagna bladen Voor rode saus (puttanescasaus) - 1 potje gesneden zwarte olijven - 1 rode peper fijn gesneden - 2 el olijfolie - 2 middelgrote uien gesnipperd - 4 teentjes knoflook fijn gesneden - 850 gram blokjes tomaten uit blik - 2 tl tijm (potje) - 2 tl oregano (potje) - 170 gram Parmezaanse kaas geraspt - 8 el tomatenpuree (kleine blikjes) - 2 tl Ketjap - 2 tl worcestersaus - 2 kippenbouillon - 2 tl suiker - Zout en peper naar smaak Verse pesto-olie - 2 teentjes knoflook fijn gesneden - Basilicum (verse) 1 handje vol fijn gesneden - 120 ml olijfolie - 1 el Parmezaanse kaas fijn geraspt - Zout en peper naar smaak - 450 gram ricotta Voor de vulling (groente vrij grof snijden) - 500 gram rundergehakt (kan je ook weglaten voor de vega) - 1 grote ui, grof gesneden - 1 courgette, in plakjes gesneden - 1 rode en gele paprika, stukjes gesneden - 1 aubergine in blokjes - 3 el olijfolie - 230 gram mozzarella geraspt Uitvoering Maak de pesto-olie. Doe de basilicum, knoflook, olijfolie, Parmezaanse kaas, zout en peper in keukenmachine. Zorg dat alles fijn gemalen is. Hou een klein beetje pesto-olie apart. Meng de rest van de pesto-olie met de ricotta. 1 onderdeel nu klaar. Maak de rode saus. Fruit eerst de ui en de knoflook in de pan. Voeg na het fruiten de rest van de ingrediënten toe en laat het 15 minuten pruttelen. 2e onderdeel nu klaar. Maak de vulling. Verhit de gril. Doe de ui, courgette, paprika's en aubergine in een grote kop, druppel er wat olijfolie over en roer goed. Voeg zout en peper voor smaak toe. Rooster ze ongeveer 5 minuten. Tot de randen bruin worden en dan af laten koelen. Of klinkt dit te moeilijk. Doe dan alle groente in de wok en wok alles even kort tot het ook bruin is. De lasagne opbouwen. Verwarm de oven voor op 175 graden. De ovenschaal invetten. De rode saus op de bodem verdelen waarna 1 laag lasagnebladen komt. Daarna een laag groente met ricotta en pesto-olie erbovenop. Vervolgens weer lasagnebladen. Waarna er weer rode saus volgt met Mozzarella. Hierop weer lasagnabladen tot alle ingrediënten op zijn. Zorg dat je nog Mozzarella overhoudt voor op de top. Daarnaast strijk je de overgebleven pesto-olie over de bovenzijde van de lasagne. Doe de lasagne 1 uur en 15 minuten in de oven, waarna je hem 10 minuten laat rusten. [b]OF[/b] Romige asperge-aardappelgratin (door chef's Tjeerd & Mannes) [u]http://www.essvisis.nl/fotoalbums/2000nieuweledenfotos/WhatsApp-Image-201604254-s.jpg[/u] - 750 g krieltjes - 4,5 el amandelschaafsel - 1,5 kg witte asperges - 675 g prei à la crème (pak, diepvries) - 3 el arachideolie - 1 el gedroogde dragon - 225 g flinterdunne achterham - 1 citroen (schoongeboend) - 100 g kaas Bereiden 1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de krieltjes en kook ze 6 min. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het amandelschaafsel 2 min. op middelhoog vuur. Laat afkoelen op een bord. 2. Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Snijd de asperges in stukken van 3 cm. Verwarm de prei volgens de aanwijzingen op de verpakking en verdeel het over een ingevette ovenschaal. Verhit de olie in een koekenpan en bak de asperges met de dragon, peper en eventueel zout 5 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Neem van het vuur. 3. Snijd de ham in reepjes. Rasp de gele schil van de citroen en pers de helft van de vrucht uit. Rasp de kaas. Meng het rasp en 1 el sap, de krieltjes, het amandelschaafsel en de ham door de asperges. Schep het op de prei en bestrooi met de kaas. Bak ca. 15 min. in het midden van de oven. [b]Nagerecht[/b] [u]http://www.essvisis.nl/fotoalbums/2000nieuweledenfotos/WhatsApp-Image-20160425-s.jpg[/u] Bak twee chocoladecakes: 200 gram bloem, 200 gram suiker, 200 gram boter, 1 zakje vanille suiker, 4 eieren en cacaopoeder op smaak (meestal 3 theelepels). Let op dat je de eieren er één voor één toevoegt en dat je bovenstaande hoeveelheid dus twee keer maakt. Laat de cakes goed afkoelen en snijdt ze vervolgens door met een cakesnijder (of probeer het met een gewoon mes; maar de kans dat ie dan scheef gaat is heel groot). Smeer de jam op de cakes en leg er plakjes aardbei tussen. Stapel vervolgens de cakes tot een hoge cake. Maak genache door pure chocolade fijn te hakken en slagroom te verwarmen (tot het net kookt). Schenk vervolgens de warme slagroom over de chocolade en klop het door elkaar. De genache wordt harder als je meer klopt of het laat afkoelen. Als laatste stap smeer je de genache over de cake heen en plak je er halve aarbeien op.

Meer stukjes van Mannes!

Log in om reacties te zien en plaatsen.