...

De Schaatstempel

Door Marijn | Woensdag 15 maart 2023 | Crisis

Afgelopen zaterdag vond het SoftELS IUT plaats; een wedstrijd waarin iedere schaatsende student de kans heeft om in schaatstempel Thialf, de snelste ijsbaan van Nederland te rijden. Voor velen is dit een wedstrijd waar het hele seizoen naartoe getraind wordt en waar vele PR’s sneuvelen. Ook dit jaar was dit het geval, met maar liefst 33 (!) PR’s die naar huis werden gereden.

Na de Isis site gecheckt te hebben, blijkt dit een record aan persoonlijke records te zijn op SoftELS. Zie in de onderstaande plot het aantal PR’s gereden door Isis, dat een duidelijke opwaartse trend laat zien. Dit is vanaf 2017, wat voor zover ik weet het eerste jaar is dat SoftELS in het huidige Thialf werd georganiseerd.

Aantal PR’s gereden door Isisianen tijdens het SoftELS IUT.

De voornaamste reden hiervoor is natuurlijk dat het aantal Isisianen dat naar Friesland reist toeneemt. Maar het gemiddelde aantal PR's per persoon is ook gestegen.

Gemiddelde aantal PR's p.p. op SoftELS.

In 2022 was de oogst per deelnemer dus het best: bijna 80% van de ritten was PR. Dit zou kunnen komen omdat er in dat jaar 2 jaar geen SoftELS geweest is, terwijl iedereen ondertussen wel heeft doorgetraind en de snelle ijsbaan gains heeft opgespaard.

2022 was ook de snelste editie van SoftELS voor Isis. Omdat hiervoor helaas nog geen functie op de Isissite is (lees je dit Bavo), heb ik alleen voor de 500m de gemiddeldes en de spreiding in de eindtijden berekend. Duidelijk te zien is dat het niveau dit jaar diverser was dan andere jaren.

Gemiddeldes en spreiding in 500m eindtijden.

Maar SoftELS heeft meer te bieden dan snel ijs. Thialf heeft toch wel een unieke ambiance: de lage luchtvochtigheid in combinatie met het aangename temperatuurtje, het vele publiek langs de kant, altijd dezelfde oudere dame met kraakheldere stem als speaker, de baancommissie die zichzelf te goed vind voor Sportity app en een eigen website heeft, en het krachthok boven van waaruit je een geweldig overzicht over de baan hebt en waarin je af en toe nog wel eens een verdwaalde schaatstopper tegen het lijf loopt (Krol).

Een aantal Isisianen was trouwens opgesloten in dit krachthonk, niet lang voordat ze aan de beurt waren een 1500m te rijden. En hoewel de één deze stresscoctail beter aankon dan de ander, was iedereen na 15 spannende minuten weer op vrije voeten.

Wat verder leuk is aan SoftELS is dat er zoveel mensen meedoen, dat je in bijna elke rit wel iemand kan aanmoedigen die je kent. Dan moeten deze mensen natuurlijk wel op tijd aan de start verschijnen; een aantal Isisianen was zo gespannen voor de wedstrijd dat hun planningsvermogen tijdelijk uitgeschakeld leek te zijn waardoor ze 0 (Tade) of 1 (Frank) rondes hebben ingereden.

Zelf werd ik tijdens de 500m helaas gehinderd door mijn tegenstander. Daarom mocht ik hem van de scheidsrechter opnieuw doen. Omdat er even onduidelijk was of er dan genoeg rust zou zijn, ging hij akkoord met het inplannen van deze rit aan het einde. Daarom werd na de laatste rit van de avond: de 1500m van o.a. Colin en Rutger, de starter nog even naar de 500m start gedirigeerd zodat ik nog een privé-rondje kon doen met ~100 aanmoedigers langs de kant, wat een supergave ervaring was. Bovenden leverde dit een PR van één honderdste op. PR=PR.

De prijsuitreiking liet even op zich wachten, maar toen er dan toch een uitslag was geproduceerd waren daar maar liefst 5 (correctie: 6) podiumplekken voor Isis (Colin, Menno, Linda, Michelle, Rogier en Boris). Nadat de vergenigingsliederen twee keer gezongen waren (de tweede keer heb ik volgens mij vooral Arthur gehoord), was het tijd geworden om naar het Zuiden terug te keren, waar de meesten rond 3 uur ‘s nachts arriveerden. Nadat er een tussenstop bij de Mac was gemaakt, uiteraard.

Meer stukjes van Marijn!

Log in om reacties te zien en plaatsen.