header massastart header massastart


IUT Massastart

Wedstrijdreglement Open Massastart toernooi

Algemeen

Deelnemers

De wedstrijd is open voor alle schaatsers van 16 jaar en ouder, ook zonder wedstrijdlicentie.

Inschrijving & Betaling

Inschrijven voor het Brabantweekend inclusief Braga Sprintcup in Tilburg, overnachting en de massastart in Eindhoven kan op dit formulier. De Sprintcup hanteert een maximum aantal deelnemers, voor informatie hierover, zie de website van T.S.S.V. Braga. Indien je je alleen wenst in te schrijven voor de massastart, kan je dit hier doen, in dit geval verschijnt je naam direct op de site. Je kan tot 16 november kosteloos uitschrijven voor de massastart door contact op te nemen met wedstrijdcommissie.

De inschrijving is pas definitief als het inschrijfgeld van €17,50 is voldaan. Het inschrijfgeld van de deelnemers die lid zijn van een Studentenschaatsvereniging zal via hun penningmeester geïnd worden. Alle deelnemers die niet deelnemen via een Studentenschaatsvereniging, moeten het inschrijfgeld voor de uiterste inschrijfdatum overmaken naar E.S.S.V. Isis, NL14 INGB 0003 6838 28 o.v.v. voor- en achternaam + "Massastart".

Veiligheid

Helm & Beschermende kleding

Het dragen van een helm is verplicht! Dit moet een valhelm conform het ISU wedstrijdreglement zijn, artikel 223.1 en 291.1, 2 en 3. Het is mogelijk indien je zelf geen helm hebt, deze te lenen van de organisatie.

Het dragen van snijvaste handschoenen, scheenbescherming en enkelbescherming is verplicht. Tijdens de wedstrijden zal de organisatie en jury toezien op de veiligheidsuitrusting.

Buizen

De buizen van de schaatsen moeten gesloten zijn en de bladeinden moeten zijn afgerond met een straal van minimaal 1 cm (ronding 10 cent munt).

Startnummer

De deelnemer dient te allen tijde het startnummer, dat door de organisatie ter beschikking wordt gesteld, zichtbaar te dragen. Indien dit niet gebeurt, kan iemand worden gediskwalificeerd.

Transponders

De transponder die wordt gebruikt voor het vaststellen van de wedstrijduitslag, moet om de enkel worden gedragen. Welke enkel dit zal zijn mag de deelnemer zelf bepalen. Het is mogelijk om een transponder te lenen van de organisatie.

Gevaarlijke voorwerpen

Het is voor de deelnemers uitdrukkelijk verboden voorwerpen te dragen waarbij redelijkerwijs geschat kan worden dat daardoor bij een ongeval een verhoogd risico op schade of letsel ontstaat. Dit ter beoordeling van de jury.

Winst

Per deelnemers word er een klassement opgemaakt op basis van de puntenkoersen en de massastart aan de hand van de puntentelling welke te vinden is op de website. Per groep wordt er een gemengd podium opgemaakt.

Puntenkoers

Definitie

Voorafgaand aan de massastart worden er eerst twee puntenkoersen per categorie verreden. Een puntenkoers is een wedstrijd waar punten worden weggeven bij tussensprints en bij de finish. De eerste persoon die finisht is dus niet persé de winnaar.

Organisatie van de Puntenkoers

Groepen

De afstanden zijn bepaald per groep en zijn te vinden op de programmapagina.

Rijders worden ingedeeld op hun seizoenstijd 1500m die tot één week voor de wedstrijd is verreden. In uitzonderlijke gevallen kan de organisatie deelnemers verplaatsten naar hogere of lagere groepen.

Aantal schaatsers in een groep

Er zijn maximaal 24 schaatsers in een groep, vrouwen en mannen rijden samen.

Punten

Er is om de ronde een sprint, deze wordt aangeduid met een bel zodra de voorste rijder de finish passeert. De punten die verdeeld worden bij een tussensprint zijn als volgt: 5 voor de voorste schaatser, 3 voor de tweede, 2 voor de derde en 1 voor de vierde. Voor de laatste sprint(finish) worden dubbele punten uitgedeeld. Ook buiten de sprints om kunnen punten behaald worden. Dubbelt een rijder het peloton dan krijgt hij/zij 20 punten. Wordt een rijder echter gedubbeld door het peloton dan worden er 20 punten in mindering gebracht.

Voorste rijder

De voorste rijder is gedefiniëerd als de schaatser die voorop rijdt. Zodra een schaatser die een ronde heeft gepakt weer is aangesloten bij het peloton, wordt deze gezien als onderdeel van het peloton. De voorste rijder is dan de schaatser die dan alleen op kop rijdt of de voorste van het peloton.

Algemeen

Deelnemers die zich niet aan de regels houden worden gediskwalificeerd. Tijdens de puntenkoers is het voor coaches niet toegestaan in het coachgebied of op het middenterrein te zijn. Er wordt gereden over de gehele breedte van de baan. Het is dus niet mogelijk om warm te rijden tijdens de wedstrijd.

Verloop van de Puntenkoers

Opstellen rijders

De rijders van de volgende groep verzamelen zich bij het bankje zodat de hulpstarter hen alvast kan uitleggen hoe ze zich moeten opstellen

Start wedstrijd

Rijders die niet volledig stil staan of hun startlijn al verlaten voor het startsein, worden gediskwalificeerd. De wedstrijd start met een geneutraliseerde 100 meter, hier wordt dus alleen positie gevormd en mag niet worden ingehaald.

Tussensprints

De sprint start zodra de voorste rijder de lijn passeert. Een rijder die het peloton heeft gedubbeld maar nu in het peloton rijdt, telt niet als de voorste rijder.

Finish

De wedstrijd finisht zodra het peloton het aantal rondes heeft afgelegd dat er voor die categorie is vastgelegd.

Diskwalificatie

Rijders die meerdere ronden achter het peloton komen te liggen, kunnen door de jury uit de wedstrijd worden gehaald wanneer zij denkt dat de veiligheid in het geding komt. Duwen en trekken kan ook zorgen voor een diskwalificatie.

Incidenten

Bij een erkend incident heeft een schaatser recht op een neutralisatie van 1 ronde. Wanneer hij terug komt in de wedstrijd moet hij zich weer invoegen op dezelfde plek als bij het incident. Rijders die in de laatste 2 ronden bij een incident betrokken zijn mogen niet meer terugkomen in de baan, maar behouden wel hun tot dan toe behaalde punten.

Massastart

Organisatie van de Massastart

Groepen

De groepsindeling is gelijk aan die van de puntenkoers.

Afspraken op de baan

  • Start op de 500m finish.
  • Er wordt gestart in rijen van 6 personen, die bepaald worden op loting.
  • Er bevindt zich 1 meter tussen de startrijen
  • De 1e ronde is 'en groupe' / loos. Dat wilt zeggen dat de persoon die op plaats één is ingeloot de gehele eerste ronde op kop rijdt. Na deze loze ronde volgt het startschot.
  • Rijders die voorwaarts bewegen en uit hun startrij gaan voordat het startschot valt, zullen worden gediskwalificeerd.

Verloop van de Massastart

Rondes

De eerste 100 meter wordt geneutraliseerd gereden, waarin de rijder met het laagste helmnummer op kop zal rijden. Aan het eind van de 100 meter wordt er een signaal gegeven en dan mogen de rijders gaan versnellen om positie te vormen. Er wordt een ronde afgeteld elke keer dat de voorste rijder de finish passeert.

Valpartij

Als er tijdens deze eerste ronde een val plaatsvindt, waarbij een groot deel van het peloton is betrokken dan zal de wedstrijd worden gestopt door een fluitsignaal of een schot van de starter en zal de wedstrijd onmiddellijk opnieuw worden gestart.

Algemeen

Er wordt gereden op de volledige baan. Daarnaast mogen er geen coaches op de baan/middenterrein zijn. Finish op de 500 meter finish.