Kalender

Donderdag 21 februari
Borrel speciaal: Bierp...

Zaterdag 23 februari
Lustrum IUT Els

Dinsdag 26 februari
IIW 5

Donderdag 28 februari
Carnaval training

Zaterdag 2 maart
NSSK Carnaval

Contact

E.S.S.V. Isis
O.L. Vrouwestraat 1
5612 AW Eindhoven


IBAN: NL14 INGB 0003 6838 28

Social Media

Trainingsuren

Winter (oktober - maart)
Schaatsen:
Dinsdag 18:30-19:45 uur
Donderdag 18:30-19:45 uur

Zomer (maart - oktober)
Droogtraining:
Dinsdag 18:30-20:00 uur
Studentensportcentrum
Trainers: Martien en Olga

Fietsen:(maart - september)
Donderdag: 18:30-20:30 uur
Locatie: Studentensportcentrum
Trainers: Squadra Veloce

Super Prestige Klassement

Welkom

Welkom bij de Eindhovense Studenten Schaats Vereniging Isis!

Met bijna honderd actieve leden is Isis een erg gezellige vereniging waar in de winter veel geschaatst en in de zomer lekker gefietst en gedroogtraind wordt.

In oktober gaat het schaatsseizoen weer van start en kunnen we weer naar hartenlust schaatsen! Tot dan zullen er zomertrainingen zijn. Nieuwe leden zijn hierbij van harte welkom! Wil je graag een keer mee trainen? Stuur dan een mailtje naar het bestuur, of je kunt natuurlijk ook meteen lid worden!


Kalender

Do 21 feb Borrel speciaal: Bierp...
Za 23 feb Lustrum IUT Els
Di 26 feb IIW 5
Do 28 feb Carnaval training
Za 2 mrt NSSK Carnaval

Borrel speciaal: Bierproeverij in het Schaatshuys: do 21 feb 20:30 — 23:59

Vijf speciaal bier en hapjes voor 20 euro. Meldt je aan voor 17 februari bij de bar van het schaatshuys of bij het bestuur!


Nieuws

Crisis

wo, 06/02/19, 00:39 | Filipe | Wedstrijden | 0 6

Op dinsdag 5 februari is er in Eindhoven een wedstrijd verreden. Het betrof een uurrecord wedstrijd (SPI). Deelnemers waren: Indy, Dries, Ella, Linda, Marijn, Thomas, Frank, Mannes, Bavo, Stijn, Krijn.

Bekijk de volledige uitslag!

di, 08/05/18, 19:18 | Mannes | Redactioneel | 2 11

néih hóu Leute!

Ik ben zo gek op het oosten, kan niet Oostelijk genoeg! Ik doe alleen geen stage maar een exchange, dus ik zit gewoon nog te studeren en m'n punten binnen te sprokkelen. Maar daar zijn we dan, Hong Kong! Hong Kong is voor Azië een jonge metropool met, vergeleken met de grotere broers van deze grote moderne stad, 'maar' 7.2 miljoen inwoners. Voor een nuchtere Nederlander die nog niet buiten de veilige oevers van Europa was getreden was het wel een behoorlijke cultuurshock. Het aanpassen ging echter heel snel en alle rijst, de chaos in het verkeer, de grootte drukte overal en het feit dat ik toch best op val tussen de kleine mensen wende snel. Zelfs de skills om met 2 stokjes te eten heb ik me eigen gemaakt, je maakt wat mee.

Het voordeel van een exchange is dat je aankomt in een vreemde omgeving samen met een groot aantal andere mensen die in het zelfde schuitje zitten. Nieuwe mensen leren kennen was dus ook geen groot probleem en ik hou er vriendschappen van over de hele wereld aan over! Samen met deze mensen ben ik alles wat Hong Kong te bieden heeft aan het ontdekken, en dat is een hoop. Met een half uurtje reizen kan je al ergens in de middle of nowhere een berg aan het bewandelen zijn. Van ruige landschappen tot bizarre uitzichten op de binnen stad, surfen en camperen op afgelegen stranden en de spectaculaire skyline, Hong Kong heeft echt heel veel te bieden. Wat ook een fijne bijkomstigheid is dat de vliegtickets naar andere landen (redelijk) goedkoop zijn vanaf hier. Cambodja en Borneo heb ik al af mogen strepen, en wellicht komt er nog een klein tripje aan.

Ookal zit ik er 4 maanden, times flies by fast when you are having fun. Over een klein maandje is mijn tijd in Hong Kong alweer voorbij gevlogen en moet ik deze geweldige plek verlaten. Gelukkig is er nog geen sprake van een emotioneel, all you need is love waardig afscheid en kom ik na een trip van 2 maanden langs Vietnam, Kuala Lumpur, Indonesië en Singapore nog terug om even de final goodbye te zeggen. Ik ga deze plek zeker missen, maar wel met de wetenschap dat ik zeker nog wel een keer terug keer!

Zeg Rachied, hoe is het daar op zanzibar? (ff linkje checken, is leuk)

Bijgevoegde video alleen zichtbaar indien ingelogd.

Hieronder even een paar picca's van mn tijd in Hong Kong, maar als je je ogen wil trakteren op meer plaatjes moet je even op dit linkje klikken.
link
Ajuus en tot snel!


Bijgevoegde foto alleen zichtbaar indien ingelogd.


Bijgevoegde foto alleen zichtbaar indien ingelogd.


Bijgevoegde foto alleen zichtbaar indien ingelogd.


Bijgevoegde foto alleen zichtbaar indien ingelogd.


Bijgevoegde foto alleen zichtbaar indien ingelogd.

Lees meer...Verberg

zo, 03/02/19, 23:18 | Rutger | Wedstrijden | 0 1

Op zondag 3 februari is er in Eindhoven een wedstrijd verreden. Er zijn de volgende afstanden gereden: 1000m, 1500m, 3000m, 5000m. Deelnemers waren: Linda, Anke, Krijn, Mannes, Rutger.

Bekijk de volledige uitslag!

di, 01/05/18, 21:01 | Mannes | Redactioneel | 0 7

Het is alweer bijna drie maanden geleden dat ik het winterse weer van Eindhoven verwisselde voor het zomerse Sydney. De Crisis-redactie vroeg mij om een stukje te schrijven over hoe het aan de andere kant van de wereld is.

Ik ben hier voor een vijf maanden durende stage bij een architectenbureau. Voor degene die het niet weten: ik zit nu in mijn eerste jaar van mijn master Achitecture, Building and Planning in de richting van architectuur en bouwfysica. In principe hoeven we geen stage te lopen, maar het maakt het behalen van de architectentitel en het vinden van werk wel makkelijker na je afstuderen. En daarnaast zat het idee om een half jaar in Australië te wonen al jaren in mijn hoofd. Dus afgelopen augustus was ik begonnen met alles regelen. En het resultaat: een stage bij een architectenkantoor gespecialiseerd in duurzaam ontwerpen in mijn droomstad!

In Sydney wonen is echt totaal anders dan in Eindhoven. Met 5,5 miljoen inwoners is het ook iets groter dan Eindhoven en iets meer toeristisch Ik woon in Surry Hills, een van de oudste wijken hier en beroemd om de restaurantjes, gay fetisj shops en de bijzondere koloniale architectuur. In werkelijkheid betekend dat vooral een half uit elkaar vallend huis met kakkerlakken. Maar die heb je hier overal in tegenstelling tot al die enge beesten waar ze je voor waarschuwen. En verder heb ik wel een prima kamer, leuke huisgenoten en zit ik op loopafstand van het stadscentrum.
Elke ochtend loop ik in een half uurtje naar het hart van het Central Business District voor mijn stage. Het werk dat ik op stage doe is afwisselend, maar niet altijd gericht op ontwerpen. Ik leer vooral veel over de dingen naast het ontwerpen; projectontwikkeling, kosten en omgaan met klanten. Het kantoor delen we met een ander bedrijf van mijn baas dat zich richt op energieberekeningen en energiecertificering. Opvallend is echter dat hier in Australië de eisen aan energiereductie nog erg schraal zijn ten opzichte van Nederland. Aussies zelf zeggen dat het komt doordat ze toch genoeg grondstoffen zelf hebben en de transitie naar duurzame energiebronnen dus nog niet zo belangrijk is. Dat is ook te merken aan de eindeloze hoeveelheid plastic tasjes die je bij winkels krijgt. Ze hebben hier dus nog veel te leren over duurzaamheid.

In de weekenden probeer ik altijd iets nieuws te zien. Mardi Grass, surfkamp, Melbourne, emo/pop-punkfeestje, musea, architectuur, barbecues op het strand en paardenraces zijn een aantal dingen die ik al gedaan heb. Komende twee weken zijn mijn ouders hier ook en dan zal ik ook veel van de natuurparken gaan zien. En in juni ga ik naar Uluru (die beroemde berg) en Alice Springs. En over twee maanden komt Dorus eindelijk!

Hieronder een paar foto's van mij in Sydney. Ik nomineer Steen om een stukje te schrijven over zijn stage


Bijgevoegde foto alleen zichtbaar indien ingelogd.

Mijn eerste dag in Sydney en meteen een rondleiding gedaan door het Opera House


Bijgevoegde foto alleen zichtbaar indien ingelogd.

Bovenop de Sydney Harbour Bridge (Pylon Lookout). En wauw wat een uitzicht heb je daar!


Bijgevoegde foto alleen zichtbaar indien ingelogd.

En voor mijn huisje (tweede van links)

Lees meer...Verberg

za, 02/02/19, 22:46 | Rutger | Wedstrijden | 0 1

Op zaterdag 2 februari is er in Eindhoven een wedstrijd verreden. Er zijn de volgende afstanden gereden: 500m, 1500m, 3000m. Deelnemers waren: Anke, Linda, Krijn, Mannes, Rutger.

Bekijk de volledige uitslag!

di, 13/03/18, 22:27 | Anke | Redactioneel | 2 6

Nu de droogtraining weer van start is en het schaatsseizoen echt echt echt bijna ten einde is. Willen wij als crisis toch even terugblikken op de liefde voor het schaatsen en wat er dan allemaal gebeurt in ons lichaam. Met als voorbeeld het SoftELS IUT in Thialf.

Twee geliefde broederverenigingen die een wedstrijd organiseren op de meest geliefde baan van Nederland. Waarvoor je je gevoel toch even uit moest schakelen bij het inschrijven van de wedstrijd want je had maar 2 minuten. Soms moet je in de liefde rationele beslissingen nemen en soms kun je genieten van elk moment.

Een oud trainer van Isis (Jos Seelen) zei namelijk altijd: Schaatsen, pure wederzijdse liefde!
Die schaatser is meer dan anderen gevoelig voor de aantrekkingskracht van het ijs.
Hij geeft meer dan anderen toe aan die aantrekking van het ijs.
Sterker nog, hij zoekt de aantrekkingskracht van dat ijs zelf op en vooral in dat onderdeel van de totale schaatsbeweging dat voorafgaat aan de afzet.
In die fase van de schaatsbeweging wordt hij als het ware naar het ijs toe gezogen en wil hij ook niet anders dan met z'n hele lichaam zo dicht mogelijk bij het ijs zijn.
Daarna volgt een goed gerichte, langdurende, krachtig toenemende, bijna explosieve afzet tegen het ijs.
En het is net of het ijs hierop reageert. Als gevolg van die afzet immers geeft het ijs hem een geweldige duw in de rug, het ijs geeft hem snelheid, het ijs geeft hem genot, het ijs is vertrouwd met hem en hij is vertrouwd met het ijs.
Dat is toch een vorm van liefde. Zelfs wederzijdse liefde. Zo puur als liefde kan zijn.

Na deze anekdote over pure wederzijdse liefde wil ik toch even toelichten hoe 11 Isisianen een poging hebben gedaan deze liefde toe te passen op het prachtige ijs van Thialf.
De heenreis naar Thialf was in elk geval geen liefde. Het is een kei lange autorit, waar je allemaal op die mooie schaatsbillen kan zitten, terwijl je benen verlangen naar het glijmoment op dat oooh zo mooie ijs.

Uiteindelijk kom je dan terecht in Heereveen en sta je vanaf de autoweg met 1 x links, 1 x rechts langs het industrieterrein op, rechtsaf op de soort van t-splitsing en gelijk weer links op de parkeerplaats van Thialf!
Hier gaat het om de voorbereiding van al die schaatsers die allemaal het liefde met het ijs willen vinden. Eerst maar eens even de hal bekijken. Mooi licht, wit met blauw. Dan maar eens de warming-up mogelijkheden verkennen. Prachtig stil achter de tribunes langs lopen. Of jezelf stiekem toch een topsporter voelen zodat je in het krachthok komt en op de fietsen kan gaan warm draaien. Stiekem kom je dan ook nog eventjes Sven Kramer en Patrick Roest tegen.

Ik ga maar even benoemen hoe iedere Isisiaan probeerde om te gaan met het zoeken naar liefde op deze oooh zo mooie baan. Want ja Hein had een probleem. Het glijmoment bleek in Thialf toch net even anders te zijn dan in Eindhoven. Hij had moeite de juiste slag te vinden. Tja zelf zonder een dweil voor de 500m glijdt het ijs in Thialf zo goed, dat je als stoemper nou eenmaal niet zo goed vooruitkomt. Bij de 1000m had hij gelukkig meer tijd om te wennen waardoor hij uiteindelijk als enige van Isis wel met een (bronzen) medaille naar huis ging!

Dan is er Frank, hij moest tegen Mannes. Mannes die daar al meteen meer haat over had dan liefde. Want Tja Frank is een sprinter. Ook in Erfurt hadden wij al vernomen dat Frank geen moeite heeft met het vinden van aantrekkingskracht met het ijs. Als het maar een sprint is dan is hij tot alles in staat. Zo is het natuurlijk altijd leuk om een dik PR te rijden en een andere Isisiaan net te verslaan. Wel zaten de zenuwen er vooraf misschien wel goed in. Want voor het vervoer was er ondersteuning geregeld van Mams. Dat scheelt in elk geval in de voorbereidingen.

Mannes die het dus niet zo op zijn loting had op de 500m, had zijn liefde voor het schaatsen misschien al weer iets te ver achter zich gelaten. Hij voelde al weer teveel aantrekkingskracht tot zijn racefiets. Dit deed hem de das om bij de 500m. Op de 1500m heeft hij wel geprobeerd alles te geven. Zeker omdat hij misschien nog net ietsjes sneller kon rijden dan mij (zijn andere liefde). Op zijn 1500m reed hij een PR maar kwam hij een halve seconde tekort om mij te verslaan.

Ikzelf heb het fenomeen dat je jezelf naar het ijs toegezogen moet voelen iets te letterlijk genomen. Bij een proefstartje viel ik. Dit resulteert nog altijd in twee blauwe knieën. Naast Hein met een medaille heb ik dus wel een lang aandenken gehad aan deze wedstrijd in Thialf. Omringt door SSV’s en met het kei hard aanvallen van die bochten in Thialf voel je al zoveel liefde dat ik het zelf ervaar als een geslaagde wedstrijd. Daarnaast was ik ook blij want ik was niet als enige vrouw mee!

Ook Linda stond aan de start. Ooit was zij een heeeele serieuze schaatsster. Maar toen vond ze de liefde in Rutger, en dus ook in Bier, en eten, etc. etc. Al met al mocht dat haar prestatie drang niet drukken. Schaatsen bij Isis is leuk, Thialf is een leuke uitdaging, en met plezier een PR rijden is nog leuker. De 500m ging goed, dus op de 1500m was het een kwestie van aantrekkingskracht zoeken met het ijs en dit gebruiken voor haar 1500m. En dat lukte! Maar hoe zet Rutger dit dan weer voort?

Rutger had voor Thialf bedacht om een speedpak te kopen. Want dan nam hij alvast een onzekere factor weg. Rutger behoort ook tot de stoempersgroep, dus glad ijs is niet perse een voordeel. En ja hoe verder we in dit redactie stukje komen hoe meer last de Isisianen krijgen van zenuwen. Rutger en Dorus hadden dit jaar een strijd om de snelste tijden op de 500, 1000 en 1500m. De verliezer moet 3x de ander zijn fiets poetsen. Wel leuk als je dan tegen je rivaal mag starten. Alleen jammer als je dan beide geen PR rijdt op de 500m.

Voor Dorus was dit wellicht te verklaren. Zo was hij waarschijnlijk de grootste zenuwpees van het gezelschap. Hij vertelde namelijk dat hij al 3 dagen voor Thialf zenuwachtig was. Arme huisgenoten denk ik dan maar. Want van de meeste schaatsers wordt je niet vrolijk als je naar de WC moet en zij zenuwen hebben. Zijn huisgenoten zullen vast blij zijn dat het seizoen af is. Gelukkig had hij Bjorn mee om een deel van zijn zenuwen weg te helpen en te verplaatsen in goed uitrusten zodat hij met liefde tegen Rutger kon strijden. Zo had Dorus de beste chauffeur geregeld door Bjorn gewoon even met de auto van Pa naar Thialf te laten rijden. Bjorn stelde me dan ook een beetje teleur. Hij was wel aanwezig om zijn liefde voor Isis en schaatsen te laten blijken. Maar op deze mooie baan, had hij van te voren al bedacht zijn zenuwen niet de baas te kunnen. Hierdoor besloot hij maar gewoon Isisianen voor coach Martien mooi op beeld vast te leggen!

Dan hadden we nog Martien. Hij was mee als coach van dit Isis team. Daarnaast had hij natuurlijk ook een wens. Paul onder de 40 seconde zien rijden op de 500m. Een uitgelegen kans op deze realisatie na 3x is scheepsrecht waar te maken. Want ook in Inzell en Erfurt was Martien er bij maar lukte het niet. Paul had hiervan geleerd. Hij ging deze winter veel krachttrainen. Waarschijnlijk om meer aantrekkingskracht met het ijs te voelen. En dat vond hij want voor de eerste keer in zijn schaatscariere, reed hij in het mooie Thialf onder de 40 seconde.

Onze laatste Isisiaan hadden wij ook graag op de 500m onder de 40 seconde gezien. Met zijn nieuwe schaatsen dit jaar, was zijn liefde na het geklooi met de schoentjes weer geboren. Hij heeft ons dit jaar al meerdere keren verbaast. En ook al kennen we hem vaak als iemand die zich overal mee bemoeit, over aanwezig is. Deze dag was hij tamelijk rustig, ijsberend en tussen de wedstrijden door vrijwel niet aanspreekbaar. Raar op dit beeld van Jasper te zien zoals op de foto hieronder. Onze Jasper was er klaar voor om zijn tijd op de 500 en 1500m te rijden. En dat deed hij. Niet onder de 40 seconde maar Jasper had zeker de liefde gevonden met het ijs van Thialf.

Bijgevoegde foto alleen zichtbaar indien ingelogd.

De avond werd afgesloten met een prijsuitrijking voor onze Hein en een groepsfoto. Waarbij het deze keer helaas om andere lichamelijke aantrekkingskracht ging……

Bijgevoegde foto alleen zichtbaar indien ingelogd.

Lees meer...Verberg

wo, 30/01/19, 14:34 | Filipe | Wedstrijden | 0

Op zondag 13 januari is er in Eindhoven een wedstrijd verreden. Er zijn de volgende afstanden gereden: 500m, 1000m. Deelnemers waren: Pieternel.

Bekijk de volledige uitslag!

wo, 28/02/18, 20:45 | Mannes | Redactioneel | 1 9

Waar het bij de meeste studenten schaats wedstrijden gaat om een race tegen de klok was het afgelopen weekend tijd voor het OGD NSK Marathon! De discipline waar techniek, tactiek, brute kracht, uithoudingsvermogen, teamwork, tempowisselingen en stalen zenuwen samenkomen in een strijd van man tegen man.

Zeker in de kou die zaterdag avond hard Eindhoven in waaide gecombineerd met ijs dat meer aan natuurijs deed denken zorgde voor omstandigheden waar alleen de sterksten aan durfden te treden.

In de laatste zonnestralen van de dag mochten de dame en heren van de D categorie starten voor 7 rondes keiharde koers. Als beresterke fietsers waren Filipe en Marco zowel tactisch en conditioneel voorbereid om de strijd tegen het team van IJzersterk en Tom (Lacustris) aan te gaan. Marco durfde het niet op de laatste meters aan te laten komen en schroefde al vroeg de gaskraan open. Door deze vlucht kwam hij solo aan op de eindstreep, met een straatlengte voorsprong op Tom, die de koersmentaliteit heeft kunnen proeven in Erfurt en dus een 2e plaats pakte. Filipe kon helaas niet meer meedoen voor het podium en wacht op wat warmer weer.


Bijgevoegde foto alleen zichtbaar indien ingelogd.


De heren C konden er gelijk achteraan in een klein groepje van allemaal verschillende verenigingen met ondergetekende als Isisiaan. Helaas waren de benen niet zo sterk op de schaatsen als ooit op de fiets en filmde de Gopro op mijn helm vooral billen in de verte en eindigde ik op een 4e plaats.

Een specialist op dit onderdeel mogen we Anke wel noemen met jarenlange marathon ervaring en houdster van het clubrecord op het uurrecord. Ze stond er wel alleen voor tegen 2 ELSers en probeerde vooral zelf het tempo hoog te houden en de koers hard te maken. De groep bleef krap bij elkaar en in de laatste ronde zat ze net te ver achter de voorste 2 en kwam sprintsnelheid tekort om dit goed te maken op de finish. Een 3e plaats dus.


Bijgevoegde foto alleen zichtbaar indien ingelogd.

Ons andere kanon Tim, ook houder van het langste clubrecord, mocht daarna onder bescherming van Jasper en Rutger bij de mannen van de B gaan koersen. Het was een heel wisselende koers waarin het uiteindelijk aardig bij elkaar bleef richting de laatste 5 rondes. Tim ging dapper solo in de aanval, maar de benen bleken niet de brandstof van andere jaren te hebben. Het gat werd door een Lacustriaan en Alcediaan Timon (die koersen leerde op ons wielerkamp) wel akelig snel gedicht in de laatste ronde en vlogen er voorij. Lichtgewicht springveer Jasper had de hele koers vooral moeilijk zitten kijken, maar werd ook op snelheid getrokken en leek op dit moment te vechten om een 3e plaats. In de laatste bocht ligt hij op een gat van zeker 5 meter, maar de turbo gaat aan en hij ruikt bloed (of bier want het blijft een studentwedstrijd). Hij komt op het rechte eind al naast Timon en stoomt op de laatste meter ook voorbij de Lacustriaan voor de 1e plaats! De verrassing van de avond, wat een wedstrijd!


Bijgevoegde foto alleen zichtbaar indien ingelogd.

Als laatste mochten de dames en heren A van start met landelijke en regionale toppers uit de marathon waar alleen Linda en Bavo zich wilde melden. Beide streden ze dapper, maar konden het tempo toch niet bolwerken. Beide wedstrijden werden gedomineerd door SKITS, maar waar bij de vrouwen alle SKITSers werden afgetroefd voor het podium wisten de mannen de eerste 4 plaatsen te pakken.

Lees meer...Verberg

zo, 27/01/19, 22:43 | Rutger | Wedstrijden | 0

Op zondag 27 januari is er in Tilburg een wedstrijd verreden. Er zijn de volgende afstanden gereden: 1500m. Deelnemers waren: Linda.

Bekijk de volledige uitslag!

za, 27/01/18, 15:19 | Anke | Redactioneel | 0 6

Erfurt 2017-'18: Guten Morgen, Sonnenschein!

De Crisis redactie heeft heeeel lang niets meer van zich laten horen. En ook nu maken we het onszelf erg makkelijk. Dit redactie stukje is namelijk geschreven door een lieftallige Lacustriaan. Wij zitten nog even in een zware dip aangezien onze lieve Stijn naar China gaat en we daardoor zijn creatieve inspiratie voor de Crisis zullen missen.

Door Camiel (Lacustris)

Lacustris gaat traditiegetrouw samen met de Eindhovense techneuten van Isis op trainingskamp. Ook deze kerstvakantie reisden 36 rode en blauwe fanatiekelingen de grens over - in busjes die deze keer wonderwel heel bleven. De bestemming: Erfurt, hoofdstad van Thüringen en thuisbasis van de roemruchte kampioene Gunda Niemann-Stirnemann, wier naam dan ook prominent op de plaatselijke ijsbaan prijkt.

In het programmaboekje had de commissie mij als "spion" aangemerkt - ongetwijfeld een verwijzing naar mijn positie als rood-groene dubbelagent, maar het had voor mij nog een extra lading: ik was als enige Luusters-redacteur aanwezig (de Luusters is het clubblad van Lacustris). De belangrijke taak om het verhaal van deze reis, inclusief rare uitspraken en sappige roddels, aan het thuisfront over te brengen lag dan ook helemaal op mijn schouders. Zie hier het resultaat.

Hoewel de glühwein en Schulti's rijkelijk vloeiden, draait een trainingskamp natuurlijk in de eerste plaats om trainen. En trainen deden we, twee keer per dag, tot we ieder reclamebord op Gunda's ijsbaan in onze dromen konden zien. Halverwege de week mochten we onze vorderingen zelfs in een wedstrijd laten zien. De term "PRfurt" werd hierbij gedeeltelijk waargemaakt: sommigen zagen PR's sneuvelen, anderen slechts ambities... In elk geval was de drie kilometer, verreden onder luide aanmoediging van de uitfietsende sprinters, een mooie spectaculaire afsluiter. Waar bijvoorbeeld Mannes deze met vertrokken gezicht reed, kon er bij Jasper een vette grijns naar de fans en zelfs een ererondje vanaf.

Dit spektakel ging helaas voorbij aan de grootste pechvogel van het kamp: onze lieve Eline, die geveld werd door het norovirus en twee dagen in een doodsaai Duits ziekenhuis moest doorbrengen ('voelde als een week,' volgens Eline). Er kwam regelmatig een delegatie langs om haar bij te praten en samen spelletjes te doen, maar het was natuurlijk alsnog gigantisch balen.

Al bleef zulke heftige fysieke ellende de andere deelnemers bespaard, mentaal was het voor velen een zware week. Blessureleed, pijnlijke confrontaties met ex-geliefden, en het continu met 36 mensen op elkaars lip zitten trokken een zware wissel op de gemoederen. Het leidde tot huilbuien op de ijsbaan - zoveel dat ook Kai tijdens zijn afsluitende conference niet om dit onderwerp heen kon - en geëmotioneerde gesprekken diep in de (nieuwjaars)nacht. Ook uw verslaggever was niet altijd tegen de druk in deze sociale snelkookpan bestand, maar ik ben er sterker uit gekomen en dat wens ik alle anderen ook van harte toe.

Hoofdtrainers Martien en Henk, met hun decennia aan levenservaring bakens van stabiliteit, moeten het allemaal hoofdschuddend hebben aangezien. Van een generatiekloof moesten zij ondertussen niets weten: ze bleken op én naast het ijs echte gangmakers, die vlijmscherp uit de hoek konden komen - bijna net zo scherp als Kais schaatsen na een slijpbeurt van twee uur.

Een andere glansrol was weggelegd voor kersverse Lacustriaan Anna, die als geboren en getogen Erfurtse een thuiswedstrijd speelde. Gewapend met een rood-wit-blauwe beschermer leidde ze ons rond langs de mooiste plekjes van haar stad. Na trainingen kletste ze ontspannen bij met haar oude maatjes van de plaatselijke baanselectie. Het was leuk om haar zo in haar element te zien, maar culturele misverstanden waren er natuurlijk ook: zo dreef ons typisch Hollandse gepuzzel met de rekening bij een Konditorei haar tot de rand van een zenuwinzinking. (De uitbaatster van het etablissement raakte ook nogal overstuur van zo'n grote groep hongerige klanten; gelukkig kreeg ze uiteindelijk een zeer on-Hollandse fooi voor haar moeite.)

Bijgevoegde foto alleen zichtbaar indien ingelogd.

Op haar beurt deed Anna wat wenkbrauwen fronsen met haar keuze voor een Vietnamese karaokebar als locatie om het nieuwe jaar in te luiden. Nadat we van de schrik waren bekomen, sloeg de stemming echter al snel om en werd Oudjaarsavond het muzikale hoogtepunt van de reis. Bulderende bassen en dartele sopranen galmden mee met de foutste hits van drie taalgebieden: Engels, Duits en Nederlands.

Enkele minuten voor middernacht spoedden we ons naar buiten, waar met veel geknal en geknuffel de jaarwisseling werd gevierd. Ook in andere opzichten was dit kamp een knallend begin van 2018. We gaan het nieuwe jaar in met de ijzers en de schaatstechniek bijgeslepen, met de vriendschapsbanden aangehaald of nieuw gesmeed - een betere (massa)start kun je je eigenlijk niet wensen. Ik voel gewoon dat dit een topjaar wordt. Nichts hält uns am Boden!

Bijgevoegde foto alleen zichtbaar indien ingelogd.

P.S.: Eén minpuntje moeten we nog wel aantekenen. Hoewel sommige Isis-dames bewonderenswaardig fanatiek waren in hun koppelpogingen - tot het toedienen van doping en het moedwillig saboteren van bestaande relaties aan toe - is er, voor zover uw verslaggever ter ore gekomen, geen enkele keer geregeld. Dat moet volgend jaar echt beter, jongens!

Lees meer...Verberg

« Nieuwere berichtenOudere berichten »www.autodoc.nl